Ora Planetei

Activ├ónd ├«n sectorul energetic, Premier Energy aprob─â anual ┼či deruleaz─â ├«nc─â din 2009 un plan de activit─â╚Ťi axat ├«n principal pe informarea consumatorilor pentru a motiva c├ót mai multe persoane s─â adere ┼či s─â participe personal la Ora Planetei/Earth Hour.

Ce este ÔÇ×Ora Planetei╦«?

Evenimentul interna╚Ťional Ora Planetei, organizat din 2007 ├«n ultima s├ómb─ât─â a lunii martie a fiec─ârui an, este o mi╚Öcare global─â la nivel local, care une╚Öte oamenii ┼či ├«i motiveaz─â s─â ia m─âsuri pentru solu╚Ťionarea la nivel local a problemelor de mediu ╚Öi s─â protejeze planeta. Angaj├ónd o comunitate ampl─â, ini┼úial evenimentul avuse ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electric─â fa╚Ť─â de problema dioxidului de carbon emis ├«n atmosfer─â la producerea energiei electrice, prin renun┼úarea sau reducerea la maximum a consumului de energie electric─â timp de o or─â. Organizatorul Orei Planetei este World Wildlife Fund (WWF), o organiza╚Ťie interna╚Ťional─â a c─ârei activitate vizeaz─â cercetarea legat─â de conservarea ╚Öi restaurarea mediului natural.

Pentru prima dat─â WWF a atras aten╚Ťia asupra cercet─ârilor ╚Ötiin╚Ťifice cu privire la schimb─ârile climatice ale planetei ├«n 2004, c├ónd a decis s─â atrag─â c├ót mai mul╚Ťi oameni posibil pentru a g─âsi solu╚Ťii ├«n comun aceast─â problem─â. P├ón─â ├«n 2005 a fost dezvoltat─â o idee, care a fost pus─â ├«n aplicare sub forma unei ac╚Ťiuni cu deconectarea benevol─â a energiei electrice timp de o or─â. Evenimentul a primit numele de ÔÇ×Big ClickÔÇŁ, dar ├«n 2006 a fost schimbat ├«n ÔÇ×Earth HourÔÇŁ pentru a renun┼úa la accentul pus doar pe stingerea luminilor ╚Öi pentru a spori aten╚Ťia asupra problemelor ├«ntregii planete.


Evenimentul contribuie real la schimbarea planetei în mai bine?

Ora Planetei serve╚Öte ca apel simbolic pentru angajamente globale ╚Öi eforturi de combatere a schimb─ârilor climatice, ├«ncep├ónd de la solu┼úii locale. Nu pretinde c─â este un exerci╚Ťiu de reducere a energiei sau a emisiilor de carbon, deci, nu m─âsoar─â reducerea consumului de energie electric─â ├«n timpul evenimentului. Totodat─â, tentativele locale de a o face au confirmat ineficien┼úa unui exerci┼úiu similar, deoarece variabilele ecua┼úiei (condi┼úiile meteo, num─ârul consumatorilor ┼či necesit─â┼úile acestora) difer─â de la an la an, ceea ce are drept consecin┼ú─â ob┼úinerea unor date ce nu pot fi comparate. Totu┼či ├«n urma evenimentului au fost ├«nregsitrate modific─âri ├«n specificul ofertei ┼či cererii de energie electric─â.

Vorbește pentru natură

Indiferent unde te afli ├«n lume, po╚Ťi avea un impact personal ╚Öi te po╚Ťi al─âtura evenimentului Ora Planetei pentru a vorbi ├«n favoarea naturii.

Consumul de energie electric─â depinde de tine. Deprinderile tale pot avea efect negativ asupra naturii ┼či a planetei. Monitorizeaz─â-┼úi rutina zilnic─â ┼či f─â modific─ârile necesare pentru a evita orice consum nejustificat.

Ac╚Ťioneaz─â pentru natur─â: fii tu schimbarea.

Eficien╚Ťa energetic─â ├«nseamn─â s─â faci simple schimb─âri ├«n via╚Ťa de zi cu zi.

Schimb─â ce ┼či cum m─ân├ónci

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le po╚Ťi face pentru planeta noastr─â este s─â schimbi felul ├«n care m─ân├ónci.

  • M─ân├ónc─â s─ân─âtos ┼či echilibrat.
  • Opteaz─â pentru o diet─â bogat─â ├«n legume ┼či verde┼úuri.
  • Cump─âr─â carne ╚Öi pe╚Öte din surse durabile.
  • Cump─âr─â ra╚Ťional, nu irosi alimentele.

Schimb─â ce cumperi

Reutilizeaz─â, cump─âr─â mai pu╚Ťin ╚Öi alege, preferabil, produse ecologice.

De exemplu, cump─âr├ónd produse de h├órtie ╚Öi/sau lemn, asigur─â-te c─â sunt din surse reciclate sau durabile, ├«nso╚Ťite de certificatele corespunz─âtoare. Pentru a fi sigur c─â nu d─âunezi p─âdurii.

Schimbă energia mașinii tale

Ajut─â la combaterea schimb─ârilor climatice ╚Öi la cre╚Öterea calit─â╚Ťii aerului prin reducerea utiliz─ârii combustibililor fosili ╚Öi sprijinirea energiei regenerabile. De exemplu, dac─â vrei s─â cumperi o ma╚Öin─â nou─â, cump─âr─â una ce func╚Ťioneaz─â pe electricitate.

Exploreaz─â ┼či restaureaz─â natura

Sus╚Ťine fauna s─âlbatic─â local─â ╚Öi ├«ncurajeaz─â natura s─â se dezvolte, de la salubrizarea spa╚Ťiilor verzi urbane, p├ón─â la participarea la ini╚Ťiativele locale de protejare ╚Öi restaurare a naturii.

┼×i ac╚Ťiunile mari, ╚Öi cele mici pot ajuta la combaterea schimb─ârilor climatice, indiferent unde te afli:

  • Plimb─â-te sau merge╚Ťi cu bicicleta, folose╚Öte transportul ├«n comun sau mergi pe jos.
  • Cultiv─â o plant─â.
  • Stinge luminile ╚Öi deconecteaz─â aparatele electrice, atunci c├ónd nu sunt utilizate.
  • Discut─â cu furnizorul t─âu de energie despre posibilitatea instal─ârii panourilor solare.
  • Usuc─â rufele la aer ├«n loc s─â folose╚Öti usc─âtorul de rufe electric.
  • Afl─â cum po╚Ťi influen╚Ťa politica local─â ╚Öi cere organelor ┼či organismelor abilitate s─â acorde prioritate energiei regenerabile.

Ajut─â la protejarea planetei noastre.

Dac─â decizi s─â participi, po┼úi s─â o faci ┼či ├«n pofida pandemiei cauzate de COVID-19. Echipa de organizare global─â Earth Hour recomand─â tuturor persoanelor s─â participe online / digital, atunci c├ónd este posibil. Dac─â te afli cu familia ├«ntr-un spa╚Ťiu public sau vrei s─â petrece╚Ťi ora cu prietenii ╚Öi familia ├«n afara casei, te rug─âm s─â urmezi recomand─ârile de protec╚Ťie, s─â nu uita╚Ťi s─â purta╚Ťi o masc─â fiecare ╚Öi s─â men╚Ťine╚Ťi distan╚Ťa social─â.

Ce po╚Ťi face de ÔÇ×Ora Planetei?!

Stinge lumina ┼či deconecteaz─â toate instala╚Ťiile, ce nu sunt vitale, pentru o or─â s├ómb─ât─â, 26 martie 2022 la 20:30, ora local─â.

Vezi o list─â cu peste 20 de lucruri pentru a le face cu familia pentru o experien╚Ť─â memorabil─â ╚Öi cu impact. Sunt experien╚Ťe de neuitat care v─â vor apropia de natur─â ╚Öi de comunitatea ÔÇ×Earth Hour╦«: https://bit.ly/3uzp4BA.

Organizează chiar tu un eveniment pentru a sensibiliza mai multă lume. Găsești aici https://bit.ly/2NvAKEE suportul necesar: de la ghiduri pentru a planifica evenimentul la materiale de marketing, tot de ce ai nevoie pentru a fi un campion local al unei mișcări globale.

F─â-te auzit: semneaz─â angajamentul ÔÇ×Vocea PlaneteiÔÇŁ pentru a anun╚Ťa liderii mondiali c─â ├«┼úi pas─â de natur─â ╚Öi c─â ceri ac╚Ťiuni politice urgente pentru protejarea planetei noastre: https://bit.ly/2Ss6V7q.

Cite┼čte mai mult, documenteaz─â-te ┼či g─âse┼čte solu╚Ťii proprii. Con╚Ötientizarea este primul pas spre ac╚Ťiune ├«n fa┼úa celei mai mari provoc─âri pentru umanitate: https://bit.ly/37lrt5W.

G─âse┼čte solu┼úii sustenabile pentru tine ├«nsu┼úi. Inspir─â-te ┼či inspir─â-i pe cei din jur https://bit.ly/2UNYjJY. Chiar ╚Öi cele mai mici ac╚Ťiuni proprii, simple modific─âri ├«n modul ├«n care tr─âie┼čti pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra celor ce te ├«nconjoar─â ┼či, ├«n final, asupra planetei noastre.

Poveste┼čte-le ┼či altora. Spune-le ce ├«nseamn─â natura pentru tine ╚Öi ceea ce faci zilnic pentru a ajuta la protejarea planetei noastre: https://bit.ly/3bExoGs.

Noi ├«╚Ťi livr─âm at├óta energie, de c├ót─â ai nevoie, dar ai grij─â de planet─â ├«n fiecare zi.