Ora Planetei

Activând în sectorul energetic, Premier Energy aprobă anual şi derulează încă din 2009 un plan de activități axat în principal pe informarea consumatorilor pentru a motiva cât mai multe persoane să adere şi să participe personal la Ora Planetei/Earth Hour.

Ce este „Ora Planeteiˮ?

Evenimentul internațional Ora Planetei, organizat din 2007 în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, este o mișcare globală la nivel local, care unește oamenii şi îi motivează să ia măsuri pentru soluționarea la nivel local a problemelor de mediu și să protejeze planeta. Angajând o comunitate amplă, iniţial evenimentul avuse ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice, prin renunţarea sau reducerea la maximum a consumului de energie electrică timp de o oră. Organizatorul Orei Planetei este World Wildlife Fund (WWF), o organizație internațională a cărei activitate vizează cercetarea legată de conservarea și restaurarea mediului natural.

Pentru prima dată WWF a atras atenția asupra cercetărilor științifice cu privire la schimbările climatice ale planetei în 2004, când a decis să atragă cât mai mulți oameni posibil pentru a găsi soluții în comun această problemă. Până în 2005 a fost dezvoltată o idee, care a fost pusă în aplicare sub forma unei acțiuni cu deconectarea benevolă a energiei electrice timp de o oră. Evenimentul a primit numele de „Big Click”, dar în 2006 a fost schimbat în „Earth Hour” pentru a renunţa la accentul pus doar pe stingerea luminilor și pentru a spori atenția asupra problemelor întregii planete.


Evenimentul contribuie real la schimbarea planetei în mai bine?

Ora Planetei servește ca apel simbolic pentru angajamente globale și eforturi de combatere a schimbărilor climatice, începând de la soluţii locale. Nu pretinde că este un exercițiu de reducere a energiei sau a emisiilor de carbon, deci, nu măsoară reducerea consumului de energie electrică în timpul evenimentului. Totodată, tentativele locale de a o face au confirmat ineficienţa unui exerciţiu similar, deoarece variabilele ecuaţiei (condiţiile meteo, numărul consumatorilor şi necesităţile acestora) diferă de la an la an, ceea ce are drept consecinţă obţinerea unor date ce nu pot fi comparate. Totuşi în urma evenimentului au fost înregsitrate modificări în specificul ofertei şi cererii de energie electrică.

Vorbește pentru natură

Indiferent unde te afli în lume, poți avea un impact personal și te poți alătura evenimentului Ora Planetei pentru a vorbi în favoarea naturii.

Consumul de energie electrică depinde de tine. Deprinderile tale pot avea efect negativ asupra naturii şi a planetei. Monitorizează-ţi rutina zilnică şi fă modificările necesare pentru a evita orice consum nejustificat.

Acționează pentru natură: fii tu schimbarea.

Eficiența energetică înseamnă să faci simple schimbări în viața de zi cu zi.

Schimbă ce şi cum mănânci

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru planeta noastră este să schimbi felul în care mănânci.

  • Mănâncă sănătos şi echilibrat.
  • Optează pentru o dietă bogată în legume şi verdeţuri.
  • Cumpără carne și pește din surse durabile.
  • Cumpără rațional, nu irosi alimentele.

Schimbă ce cumperi

Reutilizează, cumpără mai puțin și alege, preferabil, produse ecologice.

De exemplu, cumpărând produse de hârtie și/sau lemn, asigură-te că sunt din surse reciclate sau durabile, însoțite de certificatele corespunzătoare. Pentru a fi sigur că nu dăunezi pădurii.

Schimbă energia mașinii tale

Ajută la combaterea schimbărilor climatice și la creșterea calității aerului prin reducerea utilizării combustibililor fosili și sprijinirea energiei regenerabile. De exemplu, dacă vrei să cumperi o mașină nouă, cumpără una ce funcționează pe electricitate.

Explorează şi restaurează natura

Susține fauna sălbatică locală și încurajează natura să se dezvolte, de la salubrizarea spațiilor verzi urbane, până la participarea la inițiativele locale de protejare și restaurare a naturii.

Şi acțiunile mari, și cele mici pot ajuta la combaterea schimbărilor climatice, indiferent unde te afli:

  • Plimbă-te sau mergeți cu bicicleta, folosește transportul în comun sau mergi pe jos.
  • Cultivă o plantă.
  • Stinge luminile și deconectează aparatele electrice, atunci când nu sunt utilizate.
  • Discută cu furnizorul tău de energie despre posibilitatea instalării panourilor solare.
  • Usucă rufele la aer în loc să folosești uscătorul de rufe electric.
  • Află cum poți influența politica locală și cere organelor şi organismelor abilitate să acorde prioritate energiei regenerabile.

Ajută la protejarea planetei noastre.

Dacă decizi să participi, poţi să o faci şi în pofida pandemiei cauzate de COVID-19. Echipa de organizare globală Earth Hour recomandă tuturor persoanelor să participe online / digital, atunci când este posibil. Dacă te afli cu familia într-un spațiu public sau vrei să petreceți ora cu prietenii și familia în afara casei, te rugăm să urmezi recomandările de protecție, să nu uitați să purtați o mască fiecare și să mențineți distanța socială.

Ce poți face de „Ora Planetei?!

Stinge lumina şi deconectează toate instalațiile, ce nu sunt vitale, pentru o oră sâmbătă, 26 martie 2022 la 20:30, ora locală.

Vezi o listă cu peste 20 de lucruri pentru a le face cu familia pentru o experiență memorabilă și cu impact. Sunt experiențe de neuitat care vă vor apropia de natură și de comunitatea „Earth Hourˮ: https://bit.ly/3uzp4BA.

Organizează chiar tu un eveniment pentru a sensibiliza mai multă lume. Găsești aici https://bit.ly/2NvAKEE suportul necesar: de la ghiduri pentru a planifica evenimentul la materiale de marketing, tot de ce ai nevoie pentru a fi un campion local al unei mișcări globale.

Fă-te auzit: semnează angajamentul „Vocea Planetei” pentru a anunța liderii mondiali că îţi pasă de natură și că ceri acțiuni politice urgente pentru protejarea planetei noastre: https://bit.ly/2Ss6V7q.

Citeşte mai mult, documentează-te şi găseşte soluții proprii. Conștientizarea este primul pas spre acțiune în faţa celei mai mari provocări pentru umanitate: https://bit.ly/37lrt5W.

Găseşte soluţii sustenabile pentru tine însuţi. Inspiră-te şi inspiră-i pe cei din jur https://bit.ly/2UNYjJY. Chiar și cele mai mici acțiuni proprii, simple modificări în modul în care trăieşti pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra celor ce te înconjoară şi, în final, asupra planetei noastre.

Povesteşte-le şi altora. Spune-le ce înseamnă natura pentru tine și ceea ce faci zilnic pentru a ajuta la protejarea planetei noastre: https://bit.ly/3bExoGs.

Noi îți livrăm atâta energie, de câtă ai nevoie, dar ai grijă de planetă în fiecare zi.