Când factura „vorbeşte”

Oricât de mic şi lipsit de importanță ar părea chiar şi un singur bec electric, acesta are, de fapt, un rol foarte important. Iar în contextul actual al unei situații energetice complicate, este cu atât mai important să reducem fiecare în parte și toți împreună consumul de resurse energetice.

Poate părea paradoxal, dar evoluția tehnologiilor și a electrocasnicelor, dincolo de utilitate şi asigurarea confortului, poate duce la un consum mai mare de curent. De aceea, este recomandat să căutam metode de economisire a energiei electrice, mai ales în această perioadă deloc ușoară la nivel național și internațional.

Dacă activezi la birou

Deconectează de fiecare dată PC-ul de la sursă de alimentare la încheierea zilei de muncă. La fel, orice instalație electrică folosită pe parcursul zilei, fie că este vorba de iluminare, fie că sunt aparate ce funcționează cu energie electrică. Fiind conectate la sursă, unele dintre ele pot continua să consume energie. Fără a afecta unele funcționalități necesare, optimizează consumul de energie oriunde este posibil.

Pe parcursul zilei folosește la maximum lumina naturală şi deconectează orice corp de iluminat, inclus fără necesitate.

La plecare, numaidecât stinge lumina în spațiul unde ai lucrat. În lipsa ta nu are rost să se consume inutil energia pentru iluminarea locului de muncă.

Dacă muncești de la distanță

Optimizează/planifică alimentarea şi utilizarea gadget-urilor în funcţie de necesitățile reale: ore de muncă, pauze pentru masă, sport, plimbări ş.a., ore de somn.

Nu le lăsa la alimentare peste intervalele recomandate: rămânând conectate la sursă vor continua să consume energie electrică pentru menținerea funcționalităților de bază.

La fel, dă preferință luminii naturale, eliberează geamurile de orice te-ar putea împiedica să economisești pe consumul de energie pentru iluminarea artificială a încăperilor.

În cazul în care stai la bloc, verifică în una din pauze dacă a fost deconectată lumina din scară. Veți economisi atât tu, cât şi vecinii tăi. Dacă e cazul vorbeşte cu ei despre importanta economisirii de energie.

După caz, optați pentru iluminarea spațiilor (în scară, în curte, încăperi auxiliare şi chiar cele de trai) cu becuri cu senzor de mișcare. Este util, dacă ai mâinile ocupate şi/sau, fiind departe de casă, nu va trebui să depui un efort în plus pentru a-ţi aminti dacă ai deconectat lumina sau nu.

La achiziționarea electrocasnicelor şi a instalații electrice diverse, verifică eticheta energetică. Doar aşa te poţi asigura că vei cumpăra cel mai eficient articol, cu cel mai mic consum de energie.

Dacă locuiești la bloc

Ca locatar la bloc poți contribui activ la economia de energie a întregii scări.

Nu lăsa deschise ușile de la intrarea în bloc. Aerisește casa scării din când în când, iar apoi închide geamurile, astfel încât să se păstreze căldura în sezonul rece.

Anunță administratorul asociației de locatari ori de câte ori sesizezi o problemă care generează consum de energie inutil (becul de la lift sau de pe casa scării rămâne aprins tot timpul sau ușile nu se închid ermetic).

Indiferent unde locuiești

Poţi face economii importante, dacă instalezi termostate la calorifere și/sau un dispozitiv de setare a temperaturii locuinței. Această schimbare îți va permite să reglezi temperatura oricând dorești.

Când pleci de acasă pentru perioade scurte, de doar câteva ore, se recomandă să reglezi temperatura cu 3-4 grade mai puțin decât în mod obișnuit.

Dacă știi că vei lipsi de acasă aproximativ de 24 de ore, temperatura recomandată este de 16 grade. Iar când plec de acasă pentru mai mult de 2 zile, temperatura recomandată în interiorul casei este de 8 grade.

Pentru a încălzi locuința în mod chibzuit

Echipamentele vechi consumă mai multă energie electrică și sunt mai puțin sigure, înlocuiește-le cu unele noi.

Nu folosi pentru încălzire aragazul sau diferite instalații improvizate. Pentru a fi în siguranță și pentru a plăti mai puțin, întreține corect instalația de încălzire și respectă instrucțiunile de folosire indicate de producător.

Un ceainic electric cu volumul potrivit

Atrage atenție faptului dacă volumul ceainicului electric satisface nevoile zilnice ale familiei tale. Dacă într-un apartament locuiesc una sau două persoane, atunci un fierbător electric cu o capacitate minimă vă va fi suficient. Inutil să spunem, că este la fel de important de fiecare dată să încălziți exact atâta apă cât vă este necesară.

Despre luminozitate

Pentru a economisi și mai mult energie în casă, folosește variatoare. Aceste dispozitive reglează luminozitatea becurilor, ținând cont de lumina naturală. Iar în spațiile comune şi de trecere, de exemplu, la intrare, în curte sau pe coridorul apartamentului, se pot instala senzori de mișcare. Datorită lor, lumina nu arde constant, ci doar atunci când o persoană trece prin acel spațiu.

Dacă folosești aparatul de aer condiţionat:

Pentru a obţine o temperatură confortabilă, asigurând o eficiență optimă, setează aparatul de aer condiționat la 24 – 26⁰C.

Oprește aparatul de aer condiționat, când ieși din cameră sau pleci de acasă.

Curăță filtrele de la aparat de două ori pe an pentru a te asigura că funcționează cât mai eficient.

Închide ușile și ferestrele în zonele pe care vrei să le răcorești, pentru a te asigura că aerul rece rămâne în interior.

La cumpărarea unui aparat de aer condiționat nou, optează pentru modele eficiente din punct de vedere energetic.

Instalează un aparat de aer condiționat de dimensiuni adecvate și eficiente din punct de vedere energetic pentru fiecare spațiu. Ar trebui să iei în considerare mărimea spațiului, direcția spre care sunt orientate ferestrele și dacă tavanul este izolat.

Să economisești nu este rușinos. Să economisești înseamnă să te asiguri că vei putea dispune de energie şi în viitor, nu doar în prezent.  La fel, economisind la consumul energiei, păstrezi niște bani pentru alte investiții, la fel de importante pentru tine.

Prin simple acțiuni de eficiență vom reuși să obținem economii de bani pentru factura personală, dar și cea națională.

Împreună putem să gestionam eficient consumul resurselor energetice.