Eficiența energetică

Eficienţa energetică este un set de metode, soluții şi investiții, care sunt aplicate în procesul tehnologic pentru reducerea consumurilor de energie cu asigurarea confortului inițial.

Acest termen este foarte larg şi se referă la utilizarea eficientă a energiei electrice prin modalități ce ne permit să obținem aceleași beneficii (iluminare, încălzire, funcționare de instalații etc.), economisind, totodată, la consumul energie electrice. Domeniul acoperă automobilele şi aparatele electrice eficiente, becurile economice, practicile industriale îmbunătățite, izolarea mai bună a caselor şi alte tehnologii. Utilizarea eficientă a energiei are impact nu doar prin reducerea conștientă şi intenționată a consumului de energie electrică, ceea ce are drept consecință economii la bugetul familiei sau al afacerii, deoarece se achită mai puțin pentru livrarea ei. Utilizarea eficientă a energiei electrice presupune că eforturile depuse pe acest segment nu exclud confortul pentru om și asigură, totodată, protecția mediului ambiant și securitate energetică.

Premier Energy promovează cultura eficienței energetice, stimulează şi încurajează clienții companiei în vederea utilizării responsabile şi eficiente a energiei electrice.

Acasă, în stradă, la serviciu, în transport… oriunde te-ai afla, este esențial ca obiceiurile tale privind consumul de energie să fie cât mai eficiente posibil pentru ca să poți obține mult cu resurse puține și în același timp respectând mediul înconjurător.

Ce este?

Eficiența energetică este arta utilizării celei mai mici cantități de energie posibilă, pentru a obține satisfacția nevoilor noastre de lumină, căldură, răcoare și confort în general.

De ce este atât de importantă eficiența energetică?

Pe scurt, eficiența înseamnă „a obține mult cu puțin”, deoarece este vorba despre modul în care se utilizează cele mai puține resurse posibile pentru a obține un efect maxim. Eficiența energetică este arta utilizării celei mai mici cantități de energie (electricitate, gaz, motorină etc.) pentru a satisface nevoile noastre de lumină, căldură, frig și confort în general. Este ca și cum ai ospăta mai multe persoane, folosind o cantitate limitată de provizii, lucru pe care bucătarii calificați îl pot obține cu ușurință.

Putem obține eficiență prin tehnologii avansate (înlocuirea lămpilor convenționale cu LED-uri) sau prin bun simt, apropiind lumina de ziarul pe care îl citește o persoană într-o cameră. În ambele cazuri obținem același lucru: un ziar bine iluminat și un cititor mulțumit.
Eficiența energetică este esențială pentru formarea unei planete durabile. Motivul este că producerea și distribuirea energiei (sub formă de electricitate, gaz, lemn de foc sau căldură utilă) este costisitoare și are un impact puternic asupra mediului nostru înconjurător. Este posibil să existe „insule” de poluare și risipă de energie, dar acestea nu sunt sustenabile pe termen lung. Eficiența energetică va facilita tuturor oamenilor să se bucure de condiții decente și sănătoase de trai, valorificând cât mai mult energia.

Cum ne poate îmbunătăți viața eficiența energetică?

 • O casă care economisește energie economisește și o mulțime de bani.
 • Eficiența energetică contribuie la bunăstarea locuințelor noastre, deoarece combate deșeurile prin acțiuni inteligente, care contribuie la îmbunătățirea societății în multe feluri: o casă eficientă este întotdeauna mai bine menținută și oferă o viață mai satisfăcută persoanelor ce locuiesc în ea.
 • Eficiența energetică îmbunătățește mediul nostru înconjurător. Poți vedea în factura de energie electrică cantitatea de CO2 și deșeuri radioactive generate de fiecare kWh pe care l-ai consumat, dar nu uita și de multe alte componente poluante care se adaugă la aceste două elemente. Fiecare particulă de energie pe care o economisim contribuie direct la îmbunătățirea sănătății noastre și a planetei noastre.

Sfaturi de eficiență energetică

Îți prezentăm câteva idei de economisire a energiei electrice:

Folosește la maximum lumina naturală a zilei și iluminează-ți eficient locuința.

 • Stinge lumina acolo, unde nu ai nevoie de ea.
 • Pe timp de zi folosește la maximum lumina naturală pentru iluminarea încăperilor.
 • Optează pentru perdele din țesături transparente şi jaluzele in culori deschise.
 • Iluminează numai locul din încăperea în care îți desfășori activitatea.
 • Optează pentru mai multe surse de lumină de putere mai mică, plasate în mai multe locuri, pe care să le poți folosi pentru iluminat, decât să ai o singură sursă de putere mare, plasată pe tavan.
 • Pentru sursele mari de iluminat, utilizează întrerupătoare cu reglaj continuu al tensiunii de alimentare. În acest fel poți regla în mod continuu intensitatea luminoasă a sursei de iluminat și prin urmare – energia electrică consumată.
 • Instalarea unor senzori de prezență, care să aprindă lumina numai când ești în zonă îți poate aduce o economie substanțială.
 • Această rutină îți garantează facturi mai mici și te ajută să protejezi mediul înconjurător.

Utilizează becuri energo-economice

Optează pentru becurile energoeconomice și tehnologiile LED la iluminarea spațiilor.

Pentru aceeași intensitate luminoasă, acestea consumă de circa 5-6 ori mai putină energie electrică și au o durată de viață de 10 ori mai mare.
Becurile LED:

 • nu se încălzesc
 • nu conțin mercur
 • au un consum de energie de 5-6 ori mai redus
 • au o durată de viață de 10 ori mai mare

Alege cu precauţie utilajele electrocasnice

La selectarea noului echipament, atrage atenția la clasa de eficientă energetică și la durata de funcționare.

În funcție de consumul de energie toate aparatele electrocasnice sunt clasificate conform a 7 tipuri de etichete de energie, de la A (mai recent A+ şi A++) – cel mai eficient, până la G – cel mai puțin eficient.

Pentru a economisi energia electrică utilizează aparatele electrocasnice din clasa A++, A+ şi A.

Ele au un randament foarte ridicat, performante tehnice de cel mai înalt nivel și consumă cele mai mici cantități de energie.


Deconectează aparatele neutilizate de la sursa de energie. Nu le lăsa în regim de „Pauză” sau „Stand-by”.

Chiar dacă nu sunt utilizate, dar sunt conectate la sursa de curent, echipamentele electrice continuă să consume o cantitate semnificativă de energie electrică.


Scoate din priză încărcătoarele, dacă nu le mai folosești.

Un încărcător lăsat în priză continuă să consume curent electric chiar și atunci, când nu e conectat niciun dispozitiv.
Mai mult, acesta prezintă pericol, deoarece poate deveni o sursă de incendiu.

Milioane de încărcătoare lăsate 24/7 în priză se traduc în milioane de KWh consumați pe an, iar fiecare kilowatt pe oră înseamnă că aproximativ 500 de grame de dioxid de carbon sunt emise în atmosferă pe oră.


Utilizează cât mai des posibil lumina solară

Trage draperiile și deschide jaluzelele, astfel vei permite luminii solare să pătrundă în încăperi și vei reduce considerabil consumul de energie electrică.


Utilizează eficient frigiderul

 • Alege un frigider no-frost (exclude formarea gheții). În cazul, în care frigiderul corespunde altui model, curăţă-l înainte ca gheața să ajungă la 3mm grosime – gheața împiedică răcirea.
 • Amplasează frigiderul departe de orice sursă de căldură: calorifere, cuptoare şi alte surse de căldură analogice.
 • Setează-l la o temperatura de 3-7 grade C.
 • Setează congelatorul la -18 grade C.
 • Termostatul comutat în poziție eco va selecta automat temperatura ideală de păstrare a alimentelor cu un consum minim de energie electrică.
 • Înainte de a fi introduse în frigider sau congelator, alimentele și băuturile calde trebuie lăsate să se răcească.

Utilizează eficient maşina de spălat

 • Folosește mașina de spălat haine sau vase la un grad de încărcare cât mai apropiat de capacitatea nominală.
 • Pentru cantități mici de rufe şi uşor murdare folosește opțiunile de spălare „Rapid” , „Încărcare la 1⁄2” sau „Spălare 30 de minute”. În acest mod vei reduce consumul de apă, de energie electrică şi de timp.
 • Dacă rufele nu sunt foarte murdare, folosește programele de spălare la 40 de grade.

Fii eficient la fierberea apei pentru băuturile calde de peste zi

 • Dacă fierbi doar cantitatea de care ai nevoie, aceasta este gata mai repede, decât dacă ai umple ceainicul.
 • Pentru a fierbe doar cantitatea minimă necesară de apă optează pentru un fierbător cu elementul de fierbere ascuns.
 • Cele cu elementul de fierbere la vedere va trebui să le umpli obligatoriu până la marcajele indicate, ceea ce nu este întotdeauna eficient.

Consumă rațional energia electrică!