Nu este ușor să-ţi organizezi casa ca să fie eficientă din punct de vedere energetic, dar nici imposibil. Vezi câteva sugestii de eficiență energetică și soluții de economisire a energiei. Întreținerea casei este, de obicei, costisitoare, iar aceste remedieri te pot ajuta să economisești atât bani, cât și resurse.
Sigilează scurgerile de aer și de la robinete
Una dintre modalitățile cele mai rentabile de a îmbunătăți eficiența energetică a casei este etanșarea scurgerilor de aer. Golurile și fisurile din uși, ferestre și pereți vor permite aerului cald să iasă, iar celui rece să pătrundă. Asigură-te că ai acoperit orice fisură.
Un robinet care picură continuu este o altă problemă, deoarece poate umfla inutil factura de apă. Acest lucru ar putea indica o problemă de instalații sanitare sau o problemă cu liniile de scurgere. Fii atent la orice scurgere.
Instalează un termostat programabil
Termostatul este un dispozitiv digital care permite programarea variabilă a temperaturii în încăpere pe parcursul zilei, fără necesitatea unor ajustări manuale. Unul dintre motivele principale pentru care proprietarii de case instalează acest termostat este pentru economisirea energiei, el fiind setat să crească sau să reducă automat temperatura la anumite ore. Automatizarea elimină necesitatea unor ajustări constante şi în acest mod te asiguri că locuinţa rămâne confortabilă în timp ce optimizezi consumul de energie. Programând termostatul pentru a regla temperatura atunci când ești plecat, puți reduce costurile de încălzire și răcire. Nu numai că vei economisi energie și bani, dar vei și simți confortabil în casa ta în orice moment. Şi, chiar dacă inițial termostatul programabil este o investiție, economiile obținute în timp vor compensa costul său.
Actualizează izolația
Izolația acționează ca o barieră care încetinește transferul de căldură între interiorul și exteriorul casei. Iarna izolația va împiedica căldura să scape din casă, iar vara aerul cald exterior nu va intra, asigurându-ţi astfel o temperatură interioară mai stabilă și mai confortabilă.
Nu vei folosi sau vei folosi mai puţin instalația de răcire şi vei reduce consumul de energie, iar acest lucru duce la o amprentă de carbon mai mică. Un consum mai mic de energie se traduce prin mai puține emisii de gaze cu efect de seră.
Așadar, doar prin simpla îmbunătățire a izolației vei trăi într-un mediu mai durabil și vei avea un stil de viață prietenos.
Înlocuiește filtrele
Filtrele murdare sau înfundate vor reduce fluxul de aer și vor forța sistemul să lucreze mai mult.. Alocând timp pentru înlocuirea sau curățarea filtrelor, te vei asigura că sistemul de încălzire și/sau răcire funcționează eficient, ceea ce va permite instalației să funcționeze mai mult timp.
Foloseşte aparate eficiente din punct de vedere energetic. Foloseşte-le corect
O modalitate simplă de a economisi energie este să te asiguri că frigiderul nu este amplasat în apropierea aragazului sau a unui orificiu de ventilație. De asemenea, nu ar trebui să fie expus la lumina directă a soarelui. Expunerea la aparate sau zone calde le va cere să muncească mai mult și să consume mai multă energie.
La fel, când vine vorba de electrocasnice ar trebui să le deconectezi întotdeauna când nu le utilizezi. Închide laptopul și asigurați-vă că nu funcționează când ești plecat.
Lăsând un încărcător conectat la sursă, chiar dacă nu încarcă un dispozitiv, tot consumă multă energie. Poate nu-ți dai seama la început, dar se adună.
Achiziționarea de aparate noi nu este întotdeauna o opțiune, dacă bugetul nu-ţi permite pe moment. Dar modul în care folosești aparatele poate face diferența.
Spălarea încărcăturilor mici sau medii de rufe risipește multă energie. Adună rufele şi hainele până când ai de o încărcătură completă de spălat. Același lucru este valabil și pentru mașina de spălat vase, dacă o folosești.
Instalează ferestre eficiente energetic
De asemenea, se recomandă instalarea de ferestre eficiente din punct de vedere energetic. Aceasta este o opțiune mai scumpă, totuși, poate fi foarte benefică, deoarece ele pot ajuta la reglarea temperaturii interioare și la reducerea nevoii de încălzire și răcire. De obicei, au mai multe straturi de geam și rame izolate, care reduc transferul de căldură.
În plus, ferestrele eficiente din punct de vedere energetic vor elimina eventualele probleme create de umiditatea excesivă, cum ar fi apariția mucegaiului, şi vor ajuta la menținerea unui mediu interior uscat, reducând riscul problemelor de sănătate.
Foloseşte un temporizator pentru încălzirea apei
Un temporizator pentru încălzirea apei îmbunătățește semnificativ eficiența energetică: previne încălzirea continuă a instalației, ceea ce economisește energie și, în cele din urmă, reduce factura.
Foloseşte becuri LED
Când trebuie să înlocuiești unul dintre becuri, ia în considerare achiziționarea de becuri LED. Acestea consumă mult mai puțină energie și durează mai mult. Vei nota, de asemenea, o calitate mai bună a luminii.
Redu încălzirea și răcirea
Când înveți cum să trăiești eficient energetic, trebuie să fii deschis să-ți adaptezi stilul de viață. Există mai multe moduri în care poţi răci casa. De exemplu, poți instala ventilatoare de tavan, care necesită mai puțină energie decât aparatele de aer condiționat.
Folosirea perdelelor în timpul orelor de vârf de lumină solară ar putea ajuta la menținerea unui mediu răcoros pe timp de vară. Aceleași perdele trase peste ferestre iarna, pe timp de noapte, vor ajuta și la izolarea camerei.
Dacă nu reușești, nu trebuie numaidecât să folosești toate sugestiile enumerate.
Poţi începe cu un prim pas şi apoi să descoperi în timp ce opţiuni personale mai ai.
Orice ai face, oricât de puţin, cu siguranţă, vei ajuta mediul și veți reduce facturile la energie.
Consumă energia electrică responsabil.