Gestionarea datoriei


Conform Regulamentului privind furnizarea energiei electrice, furnizorul emite lunar consumatorului final factura pentru plata energiei electrice, ├«n baza indicilor echipamentelor de m─âsurare ├«n conformitate cu pre╚Ťul reglementat ├«n vigoare, cu cel pu╚Ťin 10 zile calendaristice ├«nainte de expirarea termenului limit─â de plat─â a facturii, indicat ├«n aceasta.

├Än caz de neachitare de c─âtre consumatorul casnic sau noncasnic ┬áa facturii, ├«n decurs de 10 zile calendaristice de la data limit─â de plat─â a facturii indicat─â ├«n factura prezentat─â consumatorului casnic cu respectarea termenului prev─âzut la pct.77 subpunct 6) din prezentul Regulament, furnizorul este ├«n drept s─â solicite deconectarea locului de consum, iar operatorul sistemului de distribu╚Ťie deconecteaz─â de la re╚Ťeaua electric─â de distribu╚Ťie ├«n termen de cel mult 4 zile lucr─âtoare instala╚Ťiile electrice ce apar╚Ťin consumatorului casnic sau noncasnic.

Factura pentru energia electric─â con╚Ťine urm─âtorul mesaj de aten╚Ťionare cu privire la necesitatea achit─ârii facturii pentru energia electric─â ├«n termenul indicat ├«n aceasta.

V─â rug─âm s─â achita╚Ťi factura ├«n termenul stabilit pentru a evita deconectarea instala╚Ťiei dvs.
ATENŢIE!
├Än cazul neachit─ârii acestei facturi, ├«n decurs de 10 zile calendaristice de la data limit─â de plat─â indicat─â ├«n ea, ├«n conformitate cu legisla╚Ťia, furnizorul este ├«n drept s─â deconecteze de la re╚Ťeaua electric─â instala╚Ťiile electrice ce v─â apar╚Ťine. Reconectarea instala╚Ťiilor electrice la re╚Ťeaua electric─â va fi posibil─â dup─â eliminarea cauzei care a dus la deconectare ┼či dup─â achitarea tarifului pentru reconectare.

Reconectarea instala╚Ťiilor electrice la re╚Ťeaua electric─â se efectueaz─â doar dup─â ├«nl─âturarea motivelor care au condus la deconectare. Furnizorul solicit─â reconectarea operatorului de sistem, iar ultimul este obligat s─â reconecteze la re╚Ťeaua electric─â instala╚Ťiile electrice ce apar╚Ťin consumatorului final ├«n termenul cel mai scurt posibil, dar nu mai t├órziu de 2 zile calendaristice de la data achit─ârii┬átarifului┬ápentru reconectare.

Totodat─â, furnizorul de energie este ├«n drept s─â solicite deconectarea ├«n cazul neachit─ârii de c─âtre consumatorul casnic a pl─â┼úii pentru energia electric─â determinat─â de c─âtre furnizor, conform sistemului pau┼čal corect ├«n cazul consumului de energie electric─â prin evitarea echipamentului de m─âsurare, prin denaturarea indica╚Ťiilor echipamentului de m─âsurare sau alte modalit─â╚Ťi de consum ne├«nregistrat de echipamentul de m─âsurare. Pentru detalii acceseaz─â┬áRegulamentul cu privire la furnizarea energiei electrice.

Furnizorul este ├«n drept s─â solicite o plat─â preventiv─â de la consumatorii finali, ├«n situa╚Ťiile prev─âzute de┬áRegulamentul cu privire la furnizarea energiei electrice

  1. în cazul contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate în baza altui drept decât cel de proprietate a imobilului;
  2. în cazul în care consumatorul noncasnic se află în procedura de insolvabilitate;
  3. în cazul în care imobilul pentru care se solicită încheierea contractului de furnizare a energiei electrice este ipotecat, sechestrat, sau drepturile asupra acestuia constituie obiect al unui litigiu în instanţa de judecată.

Plata preventiv─â este efectuat─â de c─âtre consumatorul final deconectat de la re┼úeaua electric─â, ├«nainte de reconectare ┼či de reluarea furniz─ârii energiei electrice.

Suma pl─â┼úii preventive se stabile┼čte de c─âtre furnizor ┼či nu trebuie s─â dep─â┼čeasc─â valoarea ├«n bani a consumului mediu lunar de energie electric─â. Valoarea pl─â┼úii preventive se indic─â ├«n mod obligatoriu ├«ntr-o anex─â la contractul de furnizare a energiei electrice. ├Än cazul contractelor de furnizare a energiei electrice ├«ncheiate cu noii consumatori finali, suma pla┼úii preventive se stabile┼čte de p─âr┼úi prin negocieri conform estim─ârilor probabile in baza puterii contractate ┼či timpul utiliz─ârii acesteia. La solicitarea noilor consumatori finali, suma pl─â┼úi preventive poate fi revizuit─â dup─â primele trei luni de contract ┼či stabilit─â conform consumului mediu lunar de energie electric─â.

Furnizorul ├«l elibereaz─â de plata preventiv─â pe consumatorul care ┼či-a onorat obliga┼úiile pe parcursul unui an, cu excep┼úia consumatorilor care au ├«ncheiat contracte de furnizare a energiei electrice pentru imobilele ipotecate, sechestrate, sau dac─â drepturile asupra acestora constituie obiect al unui litigiu ├«n instan┼úa de judecat─â, precum ┼či ├«n cazul consumatorilor care au ├«ncheiat contracte de furnizare a energiei electrice ├«n baza altui drept dec├ót cel de proprietate ┼či a consumatorilor noncasnici pentru care a fost ini┼úiat─â procedura de insolvabilitate.

├Än caz de rezolu┼úiune a contractului de furnizare a energiei electrice cu consumatorul final care efectueaz─â plata preventiv─â, furnizorul efectueaz─â calculul definitiv al consumului ┼či al pl─â┼úii pentru energia electric─â furnizat─â ┼či restituie, dup─â caz, consumatorului final diferen┼úa p├ón─â la rezolu┼úiunea contractului de furnizare a energiei electrice.

Furnizorul ţine evidenţa plăţilor preventive primite de la consumatorii finali. Datele privind plăţile preventive includ obligatoriu:

  • numele, prenumele sau denumirea consumatorului final ┼či num─ârul contractului ├«ncheiat cu el;
  • adresa consumatorului final ┼či a locului de consum, dac─â difer─â;
  • suma pl─â┼úii preventive.