Mecanismul de facturare net─â


Informa╚Ťii generale

Mecanismul de facturare net─â permite prosumatorilor s─â genereze energie electric─â din surse regenerabile ╚Öi s─â consume energia produs─â ├«n propria locuin╚Ť─â sau afacere. Surplusul energiei generate este livrat ├«n re╚Ťeaua electric─â, echivalentul monetar al c─âreia este ├«nregistrat ca un credit ├«n contul prosumatorului.

├Än acest cont se reflect─â contravaloarea energiei electrice livrate ├«n re╚Ťeaua electric─â de distribu╚Ťie ╚Öi contravaloarea energiei electrice consumate din re╚Ťeaua electric─â de distribu╚Ťie ├«ntr-o perioad─â de facturare.

Contravaloarea energiei electrice livrate ├«n re╚Ťeaua electric─â de distribu╚Ťie ╚Öi contravaloarea energiei electrice consumate din re╚Ťeaua electric─â de distribu╚Ťie se iau ├«n considerare la emiterea facturii pentru energia electric─â de c─âtre furnizor ╚Öi permit stabilirea soldului monetar aferent prosumatorului.

Soldul monetar pozitiv permite prosumatorilor reducerea / compensarea facturilor emise pentru perioadele de facturare ulterioare pentru energia consumat─â din re╚Ťea (lunar) sau transferarea acestuia ├«n contul bancar specificat de prosumator (anual, la solicitare).

Pre╚Ťul mediu de procurare a energiei electrice livrat─â de prosumatori ├«n re╚Ťeaua electric─â de distribu╚Ťie
Pre┼úul mediu lunar de procurare a energiei electrice livrat─â de prosumatori ├«n re╚Ťeaua electric─â de distribu╚Ťie pentru anul 2024, lei/kwh
ianuarie februarie martie aprilie
1,40 1,23 1,22 1,19
Not─â: Pre╚Ťul mediu de procurare a energiei electrice livrat─â de prosumatori ├«n re╚Ťeaua electric─â de distribu╚Ťie, se stabile╚Öte de c─âtre furnizor ├«n conformitate cu alin. 39 din Legea 10 din 26-02-2016 privind promovarea utiliz─ârii energiei din surse regenerabile.

Întrebări frecvente

Mecanismul de facturare net─â se aplic─â din 1 ianuarie 2024, ├«n cazul produc─âtorilor de energie verde pentru consumul propriu. Cantitatea de energie electric─â regenerabil─â livrat─â ├«n re╚Ťea de c─âtre produc─âtorii de energie verde va fi monetizat─â.

đárosumator de energie electric─â din surse regenerabile se consider─â consumatorul final, care produce energie electric─â din surse regenerabile pentru propriul consum ╚Öi care poate stoca sau comercializa energia electric─â produs─â din surse regenerabile, cu condi╚Ťia c─â, ├«n cazul unui prosumator noncasnic de energie electric─â din surse regenerabile, aceste activit─â╚Ťi nu constituie activitatea sa comercial─â sau profesional─â de baz─â.

Orice consumator final are dreptul de a ├«ncheia contract de prosumator de energie electric─â din surse regenerabile, dac─â ├«ndepline╚Öte urm─âtoarele condi╚Ťii:

  1. centrala electric─â a prosumatorului este conectat─â la re╚Ťeaua electric─â de distribu╚Ťie ╚Öi la instala╚Ťia de utilizare a prosumatorului ├«n cadrul aceluia╚Öi loc de consum;
  2. centrala electric─â a prosumatorului func╚Ťioneaz─â ├«n mod paralel ┼či sincronic cu re╚Ťeaua electric─â ╚Öi este echipat─â cu un mecanism de protec╚Ťie, care deconecteaz─â automat centrala electric─â de la re╚Ťeaua electric─â ╚Öi ├«ntrerupe livrarea energiei electrice ├«n re╚Ťea ├«n cazul ├«n care este ├«ntrerupt─â livrarea din re╚Ťea a energiei electrice c─âtre prosumator;
  3. capacitatea total─â instalat─â a centralei electrice (centralelor electrice) a prosumatorului este egal─â cu sau mai mic─â dec├ót puterea contractat─â cu propriul furnizor de energie electric─â pentru respectivul loc de consum ╚Öi se ├«ncadreaz─â ├«n plafonul de capacitate individual─â stabilit de Guvern, dar nu dep─â╚Öe╚Öte 200 kW. Operatorul sistemului de distribu╚Ťie poate limita capacitatea total─â a centralei electrice ├«n anumite zone din cauza limit─ârilor tehnice din re╚Ťeaua electric─â ├«n zonele respective, de asemenea, poate limita cantitatea de energie electric─â livrat─â ├«n re╚Ťeaua electric─â de prosumatorul de energie electric─â din surse regenerabile ├«n anumite intervale de timp. Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Reglementare ├«n Energetic─â monitorizeaz─â aceste cazuri ╚Öi ac╚Ťiunile ├«ntreprinse de operatorii de sistem ├«n vederea solu╚Ťion─ârii acestor limit─âri ╚Öi este responsabil─â de solu╚Ťionarea litigiilor dintre operatorii de sistem ╚Öi prosumatori;
  4. la punctul de m─âsurare ├«n locul s─âu de consum acesta are obliga╚Ťia instal─ârii unui echipament de m─âsurare bidirec╚Ťional, care ├«nregistreaz─â, orar sau pe intervale, energia electric─â livrat─â ├«n re╚Ťeaua electric─â ╚Öi energia electric─â consumat─â din re╚Ťea ╚Öi care corespunde cerin╚Ťelor stabilite de Regulamentul privind m─âsurarea energiei electrice ├«n scopuri comerciale, aprobat de Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Reglementare ├«n Energetic─â.

  • Hot─âr├órea de Guvern Nr. 401 din 08/12/2021 cu privire la aprobarea limitelor de capacitate, a cotelor maxime ╚Öi a categoriilor de capacitate ├«n domeniul energiei electrice din surse regenerabile valabile p├ón─â la data de 31 decembrie 2025;
  • Legea Nr. 10 din 26/02/2016 privind promovarea utiliz─ârii energiei din surse regenerabile.

O cerere de utilizare a mecanismului de facturare net─â poate fi depus─â prin intermediul paginii web a furnizorului www.premierenergy.md ├«n sec╚Ťiunea Asisten┼ú─â ÔÇô Cereri online┬á sau personal, direct la unul dintre oficiile comerciale ale Furnizorului. Ca subiect al adres─ârii alege╚Ťi op╚Ťiunea ÔÇ×Facturare net─â din surse regenerabileÔÇŁ.

La emiterea facturii pentru energia electric─â pe numele prosumatorului furnizorul ia ├«n considerare volumele de energie electric─â livrat─â ╚Öi cele consumate din re╚Ťeaua electric─â de distribu╚Ťie ├«ntr-o perioad─â de facturare, exprimate ├«n echivalent monetar, ╚Öi stabile╚Öte soldul monetar aferent prosumatorului pentru perioada respectiv─â.

Dacă soldul monetar al prosumatorului este negativ, acesta este reflectat în factură ca datorie și, drept urmare, prosumatorul  trebuie să achite factura cu datoria în cauză.

Soldul monetar este diferen┼úa dintre contravaloarea energiei electrice livrate ├«n re╚Ťeaua electric─â ╚Öi contravaloarea energiei electrice consumate din re╚Ťeaua electric─â de distribu╚Ťie.

Soldul monetar poate fi pozitiv sau negativ.

Soldul monetar pozitiv este utilizat de către prosumatorul de energie electrică din surse regenerabile pentru achiziţia de energie electrică în perioada de facturare următoare.

Soldul monetar negativ se reflectă în factura emisă ca datorie pentru perioada de facturare respectivă, urmând ca prosumatorul să o achite furnizorului.

Acest lucru este posibil la cererea prosumatorulu, cu condi╚Ťia c─â:

  • ambele puncte de consum apar╚Ťin aceluia╚Öi proprietar, cu aceea┼či denumire a ├«ntreprinderii;
  • soldul monetar format este utilizat de c─âtre prosumatorul de energie electric─â din surse regenerabile pentru achizi╚Ťia de energie electric─â ├«n perioada de facturare ├«ntr-o perioad─â de timp ce nu dep─â╚Öe╚Öte 12 luni.

O cerere de utilizare a soldului monetar poate fi depus─â prin intermediul paginii web a furnizorului www.premierenergy.md ├«n sec╚Ťiunea Asisten┼ú─â ÔÇô Cereri online sau personal la unul dintre oficiile comerciale ale furnizorului.

Soldul monetar pozitiv este utilizat de c─âtre prosumatorul de energie electric─â din surse regenerabile pentru achizi╚Ťia de energie electric─â pentru perioadele de facturare urm─âtoare, ├«ntr-o perioad─â de timp ce nu dep─â╚Öe╚Öte 12 luni. Perioada de 12 luni ├«ncepe la data de 1 ianuarie. Dac─â la expirarea perioadei de 12 luni soldul monetar al prosumatorului de energie electric─â din surse regenerabile este pozitiv, la solicitarea prosumatorului de energie electric─â din surse regenerabile acesta este virat pe contul bancar indicat de prosumator sau este transferat pentru utilizare ├«n perioada urm─âtoare.

├Än vederea aplic─ârii schemei de sprijin pentru prosumatorii de energie electric─â din surse regenerabile, furnizorii serviciului universal ╚Öi furnizorii de ultim─â op╚Ťiune, care au semnat contracte cu prosumatorii de energie electric─â din surse regenerabile, procur─â energia electric─â livrat─â de ace┼čtia ├«n re╚Ťeaua electric─â de distribu╚Ťie la pre╚Ťul mediu de ├«nchidere a pie╚Ťei pentru ziua urm─âtoare ├«n perioada de facturare. P├ón─â la stabilirea unei pie╚Ťe pentru ziua urm─âtoare lichide, furnizorii serviciului universal ╚Öi cei de ultim─â op╚Ťiune aplic─â pre╚Ťul mediu de procurare a energiei electrice pentru perioada de facturare de la toate sursele, cu excep╚Ťia cantit─â╚Ťilor de energie electric─â procurate de la furnizorul central de energie electric─â.

Pre╚Ťul pentru determinarea contravalorii energiei livrate ├«n re╚Ťea ├«n luna de calcul se stabile╚Öte dup─â data de 17-20 a lunii urm─âtoare lunii de calcul.

Consumatorii, care au instalat centrale electrice de generare a energiei electrice din surse regenerabile și au încheiat un contract privind aplicarea mecanismului de contorizare netă cu furnizorul, pot beneficia de mecanismul de contorizare netă până la sfârșitul anului 2027.

De la 1 ianuarie 2024 se aplică numai mecanismul de facturare netă în cazul producătorilor de energie verde pentru consumul propriu.

Dacă noul proprietar solicită încheierea unui contract nou, se vor aplica prevederile pct. 392 din Legea nr. 10/2016, cu respectarea limitelor de capacitate și a plafoanelor individuale stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 401/2021 cu privire la aprobarea limitelor de capacitate, a cotelor maxime și a categoriilor de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile valabile până la data de 31 decembrie 2025.

Asta înseamnă că de la 01.01.24 furnizorul nu poate încheia contract nou de contorizare netă, deoarece acest mecanism de sprijin pentru centrale electrice din surse regenerabile pentru noile contracte a fost înlocuit cu mecanismul de facturare netă.

Aceea╚Öi regul─â se aplic─â ├«n orice situa╚Ťie, ├«n care este necesar─â ├«ncheierea unui contract nou. A┼ča cum contractul precedent ├«nceteaz─â/rezolu╚Ťioneaz─â, el nu mai exist─â ╚Öi apare un alt contract, ├«n raport cu care se poate aplica doar mecanismul de facturare net─â.

Singura excep╚Ťie este ├«ncheierea contractului cu succesorul de drept, mo╚Ötenitorul, ├«n cazul persoanei fizice, care preia acelea╚Öi drepturi ╚Öi obliga╚Ťii existente ca ale persoanei pe care o mo╚Ötene╚Öte sau ├«n cazul reorganiz─ârii ├«ntreprinderii, c├ónd drepturile ╚Öi obliga╚Ťiile trec la succesorul de drept.

Calculul conform mecanismului de facturare net─â pentru energia electric─â livrat─â ├«n re╚Ťea se aplic─â dup─â semnarea contractului ├«ntre furnizor ╚Öi prosumatorul de energie electric─â din surse regenerabile.

Datele lunare privind cantitatea de energie electric─â livrat─â ├«n re╚Ťea, pre╚Ťul de achizi╚Ťie a energiei de c─âtre furnizor ╚Öi informa╚Ťia privind divizarea volumului de energie electric─â ├«n func┼úie de cota TVA aplicat─â (pentru prosumatorii pl─âtitori de TVA) sunt calculate ╚Öi livrate prosumatorilor de c─âtre furnizor. ├Än acest scop, la semnarea contractului de aplicare a mecanismului de facturare net─â prosumatorul va actualiza datele personale oferite furnizorului (persoane responsabile, nr. de telefon, adrese de e-mail etc.).