Întrebări frecvente cu privire la acordarea compensației pentru consumul de energie electrică consumatorilor casnici
Pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energia electrică, din luna februarie 2025 Guvernul Republicii Moldova, cu suportul Uniunii Europene acordă compensații tuturor consumatorilor casnici prin intermediul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice. Guvernul va acoperi creșterea prețului de furnizare a energiei electrice pentru primii 110 kWh consumați.
Vedeți în continuare o listă de răspunsuri la întrebări frecvente privind compensația la energia electrică pentru luna martie 2025.
Conform Hotărârii nr. 169 din 26 martie 2025 „Cu privire la aprobarea compensației la energia electrică din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice pentru luna martie 2025” toți consumatorii casnici vor beneficia de compensație la energia electrică, indiferent de faptul că s-au înscris sau nu în sistemul de compensații, dacă sunt sau nu proprietarii imobilului, indiferent de componența familiei, venituri etc.
Compensația va fi inclusă direct în factură.
Compensația este acordată automat în factură, fără a fi necesară completarea unei cereri.
Compensația se acordă pentru perioada 1 martie 2025 – 31 martie 2025 și se reflectă în factura din luna următoare.
Compensația la consumul de energie electrică este reflectată în factură, având drept scop acoperirea unei părți din cheltuielile pentru consumul de energie electrică.
Dreptul la compensație se acordă consumatorilor casnici:
a) care dispun de contracte directe cu furnizorii și intermediarii de decontări de energie electrică;
b) din cămine și blocuri de locuit, indiferent de gestiunea și apartenența acestora;
c) din cadrul întovărășirilor pomicole;
d) pentru care companiile de construcții intervin în calitate de intermediar la decontări.
Cantitatea maximă compensată pentru luna martie 2025 pentru consumatorii casnici de energie electrică se stabilește la 110 kWh pe lună pentru fiecare loc de consum.
În cazul în care în luna martie 2025 consumul de energie electrică la locul de consum este mai mare decât cantitatea maximă de energie electrică compensată pentru această perioadă, compensația se va acorda până la limita respectivă, iar consumatorul casnic va achita consumul ce depășește cantitatea maximă de energie electrică compensată la prețul reglementat pentru furnizarea energiei electrice.
Compensația în factură se oferă pentru electricitatea de uz casnic. Pentru electricitatea folosită la încălzire, se acordă compensație pentru perioada noiembrie 2024 – martie 2025 prin Programul „Ajutor la Contor” gospodăriilor eligibile, care s-au înregistrat pe pagina compensatii.gov.md
Cifra de 110 kWh a fost identificată conform datelor despre consumul mediu al gospodăriilor casnice din sezonul rece precedent, care arată că în 2023-2024, consumul mediu era de 138 kWh. Astfel, Guvernul încurajează cetățenii să economisească 20 % din energia electrică pentru a ajunge la un consum de 110 kWh, ceea ce este realizabil, după cum arată experiența din 2022-2023.
Compensația acordată este calculată prin înmulțirea diferenței dintre prețul actual de 4,10 lei / kWh și cel redus de 2,34 lei / kWh (în vigoare până la 9 ianuarie 2025) cu consumul de energie electrică în limita a 110 kWh.
Volumul de energie consumat real (>110 kWh) : 200kWh x4.10 lei=820,00 lei
Volumul de energie necesar a fi compensat: 110 kWh x (4,10 lei- 2,34 lei) =193,60 lei
(suma reprezintă cuantumul compensației), diferența care depășite limita de 110kWh
(200-110=90) se va achita la prețul reglementat.
Volumul de energie consumat real (<110 kWh): 80 kWh x4.10 lei=328,00 lei
Volumul de energie necesar a fi compensat : 80 kWh x (4,10 lei- 2,34 lei) =140,80 lei
(suma reprezintă cuantumul compensației).
În cazul în care pentru consumul înregistrat în luna martie 2025 deja au fost emise documente de plată pentru consumatorii casnici, valoarea compensației pentru această perioadă va fi calculată și inclusă în factura imediat următoare.
În cazul în care factura pentru luna martie 2025 încă nu a fost emisă, suma compensației va fi inclusă în factura corespunzătoare acestei perioade.
Pentru consumatorii casnici, ai căror intermediari la decontări sunt întovărășirile pomicole, precum și pentru consumatorii casnici din cămine/locuințe/încăperi gestionate de către instituțiile/autoritățile publice/întreprinderile de stat, firmele de construcție, furnizorii de energie electrică aplică compensația stabilită pentru consumatorii casnici în limita cantităților maxime compensate pentru fiecare loc de consum, în baza listelor de consumatori prezentate furnizorului de către intermediarii la decontări.
Este important să cunoașteți că:
Stabilirea lunară a compensației este efectuată de către asociațiile de proprietari/locatari și/sau intermediarii la decontări în baza consumului real a fiecărui consumator.
Intermediarii de decontări de energie electrică și asociațiile de locatari (căminele și blocurile de locuit; întovărășirile pomicole; companiile de construcții în calitate de intermediari de decontări), lunar, până la data de 10 a lunii următoare celei de consum, prezintă furnizor rapoartele privind cantitatea de energie real consumată, prețul compensat și suma compensației calculată pentru fiecare consumator casnic, împreună cu datele de identificare și codul personal al persoanei care reprezintă consumatorul casnic, pentru a fi incluse în rapoartele generalizate.
Furnizorii reduc din suma facturată către asociația de proprietari/locatari valoarea compensației, calculată în luna corespunzătoare lunii de facturare pentru consumatorii beneficiari de servicii intermediate de alimentare cu energie electrică.
În documentele de plată către consumatorii beneficiari de servicii intermediate, asociațiile de proprietari/locatari sau intermediarii la decontări vor indica cantitatea compensată, prețul compensat și suma compensației.
Dacă sunteți consumator casnic, membru al unei asociații de locatari / întovărășire pomicolă, şi nu ați primit compensația în factură, vă sugerăm să vă adresați contabilului / președintelui asociației dumneavoastră pentru a concretiza dacă acesta a transmis furnizorului raportul pentru energia electrică livrată.
Consumatorul casnic, deținător al centralei electrice, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu și deține un contract pentru aplicarea mecanismului de contorizare netă beneficiază de compensație doar pentru energia electrică prezentată spre achitare de furnizor corespunzătoare lunii de facturare.
Consumatorul casnic, deținător al centralei electrice, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu și deține un contract pentru aplicarea mecanismului de facturare netă, beneficiază de compensație pentru cantitatea de energie electrică consumată în luna de facturare, pentru care se aplică mecanismul de acordare a compensației.
Cantitatea maximă de energie electrică compensată pentru luna martie 2025 a fost stabilită la 110 kWh pe lună pentru fiecare loc de consum.
Consumatorii casnici pot renunța la compensația pentru energia electrică printr-o solicitare adresată furnizorului. Pentru consumatorii casnici, care au prezentat furnizorului o astfel de solicitare, compensația nu se aplică la emiterea facturii.