Consultarea calculelor pentru compensația la energia electrică

Precizări importante


  • Din 01.01.2023 prețul pentru energia electrică este 3,42 lei/kWh. În această perioadă suma compensației va fi calculată numai pentru consumatorii cărora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate foarte ridicată, tariful compensat fiind de 3,3 lei/kWh. Conform Hotărârii Guvernului nr.814 din 23.11.2022, „în cazul în care prețurile/tarifele de furnizare a energiei pentru consumatorii casnici sunt mai mici decât prețurile/tarifele compensate stabilite, furnizorii nu aplică compensații”. Prin urmare categoria de vulnerabilitate ridicată (3,70 lei / kWh) nu va beneficia de compensație.
  • Calculatorul afișează calculele doar pentru consumatorii casnici;
  • Volumele maxime compensate lunar constituie:
    • 1000 kWh – pentru consumatorii care au sursă principală de încălzire energia electrică;
    • 75 kWh – pentru consumatorii care nu folosesc energia electrică drept sursă principală de încălzire.
  • Conform Hotărârii Guvernului nr.814 din 23 noiembrie 2022, punctul 3, pentru perioada, în care tariful reglementat este mai mic decât cel compensat, nu se acordă compensație. Pentru detalii accesați https://premierenergy.md/asistenta/intrebari-frecvente/

Tarifele la energia electrică pentru perioada și diferențele de preț dintre tarifele reglementate și cele compensate, pe categorii de vulnerabilitate:

Perioada Tarif reglementat (MDL) Tarif compensat per categorie de vulnerabilitate (MDL) Diferența dintre tariful reglementat și cel compensat (MDL)
Început Sfârșit Foarte ridicată Ridicată Foarte ridicată Ridicată