Intervențiile ilegale în instalațiile electrice – un real pericol pentru țoți!

Persoane neindentificate, acționând ilegal și în condiții de risc de electrocutare au deteriorat din motive necunoscute lacătul de la ușa unui post de transformare. Acțiunea nesăbuită a făptașilor este cu atât mai gravă cu cât instalația electrică a rămas un timp deschisă și în interiorul ei puteau intra din curiozitate sau jucându-se copiii, iar de aici și până la o tragedia era doar un pas.


Despre această infracțiune a comunicat la Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. locuitorul unui sat din sudul țării, care a expediat la întreprindere poza lacătului deteriorat de la ușa postului de transformare (PT), solicitând măsuri pentru securizarea instalației electrice. La fața locului s-a deplasat imediat o formațiune pentru intervenții operative care a constatat că lacătul a fost forțat cu scopul accesului ilegal în instalația electrică. Ușa PT a fost încuiată tot atunci cu un lăcat nou, iar despre încălcare a fost informată primăria din localitate și inspectoratul raional de poliție cu solicitarea identificării făptașului și atragerii lui la răspundere pentru vandalizarea instalației electrice și crearea situației de avariere a transformatorului de tensiune, inclusiv a riscului de electrocutare a persoanelor din rândul populației prin pătrundere liberă în interiorul PT.

Din păcate, cazul dat ilustrează o situație generală gravă în care au loc numeroase acte de deteriorare intenționată a instalațiilor electrice amplasate în locuri publice, săvârșite cu scopul furtului diferitor componente, a unor intervenții neautorizate sau din intenții huliganice. Astfel, urmare a acestor ilegalități, pe parcursul anului 2018 Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. a instalat 306 lacățe noi la ușile posturilor de transformare în locul celor defectate intenționat de persoane străine. De asemenea, la posturile de transformare au fost înlocuite 65 de uși furate sau stricate, restabilite 40 de grile de ventilare vandalizate și astupate cu capace noi 8 canale de cabluri în instalațiile electrice, rămase fără acestea în urma unor cazuri de furt de bunuri prin efracție.


Pentru contracararea acestui fenomen infracțional grav cu consecințe materiale directe atât asupra întreprinderii de distribuție, cât și a consumatorilor de energie electrică, inclusiv a comunităților, agenților economici și instituțiilor publice, administrația Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. efectuează mai multe acțiuni preventive implicând organele de poliție și administrația publică locală, care în virtutea atribuțiilor deținute sunt abilitate să mențină ordinea legală și să asigure integritatea bunurilor din domeniul public în teritoriul aflat în responsabilitate lor.


Totodată cetățenii sunt încurajați să se implice activ în acțiunea de monitorizare a stării instalațiilor electrice aflate în locuri publice, comunicând întreprinderii și organelor de drept despre toate cazurile de deteriorări și furturi observate sau aflate, deoarece după săvârșirea acestor ilegalități de către infractori suferă din cauza lipsei de energie localitatea și ei personal.


Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. reiterează că va întreprinde în comun cu autoritățile publice locale şi organele de drept toate măsurile necesare pentru identificarea şi atragerea la răspundere nu doar a făptaşilor, dar şi a posibililor beneficiari ai bunurilor materiale furate şi că va insista pe aplicarea pedepsei maxime prevăzute de legislaţie în raport cu cei care au atentat prin faptele lor la securitatea materială, electrică şi anti-incendiară a populaţiei şi au adus prejudicii prestatorului de servicii.
 
Orice informaţii relevante, care pot contribui la descoperirea infractorilor şi demonstrarea intervenției sau furtului pot fi transmise prin intermediul serviciului telefonic de 24 de ore la numărul local indicat în factură, la numărul interurban 022-43-11-11 sau la adresa de e-mail [email protected]; de asemenea, prin intermediul chatului pe www.gasnaturalfenosa.md și pe Facebook accesând https://www.facebook.com/gasnaturalfenosamoldova.

Nu fiţi indiferenţi! Gândiţi-vă la propria securitate! Îndepărtaţi pericolul de Dvs.


Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare

Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.

Arhiva noutăților

martie 2019
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031