Curățirea zonei de protecție de vegetație este o prioritate

Deși are un statut juridic special, reglementat prin acte normative tehnice și de securitate, spațiul din zona de protecție a rețelelor electrice este frecvent încălcat de către agenți economici și populație, care plantează și întrețin neautorizat arbori nemijlocit sub liniile electrice aeriene (LEA) sau împiedică într-un mod sau altul efectuarea lucrărilor de retezare a crengilor care cresc la distanțe neadmisibile și periculoase de conductorii aflați sub tensiune. Pentru a readuce și menține zona de protecție a LEA în condițiile de exploatare sigură, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. desfășoară regulamentar lucrări corective de coafare a coroanei copacilor plantaţi în localități în imediata apropiere de rețelele de distribuție a energie electrice.
 
Aceste lucrări au un impact semnificativ asupra creșterii fiabilității și continuității furnizării energiei electrice deoarece în condiții meteo dificile, cu vânt și precipitații abundente deseori aveau loc diferite incidente, care generau deconectări avariate ale instalațiilor, urmate de sistarea forțată a alimentării cu energie electrică a consumatorilor.
 
Recent o asemenea lucrare a fost realizată în satul Caracui din raionul Hâncești. Ținând cont de faptul că pe unele porțiuni ale LEA 0,4 kV este instalată și rețeaua locală a iluminatului stradal, primăria  s-a implicat pentru a asigura evacuarea crengilor tăiate, contribuind astfel în măsura în care a fost în stare la aducerea în ordine a străzilor satului.
 
La întâlnirile de lucru ale reprezentanților întreprinderii din sectoare cu autoritățile publice locale această temă este discutată cu accent pe necesitatea efectuării acestor lucrări anume cu scopul asigurării unei alimentări fiabile cu energie electrică, iar pentru cazurile când curățirea copacilor plantați cu încălcarea normelor stabilite de Regulamentul cu privire la zona de protecție a rețelelor electrice are un impact insuficient sau aspectul acestora după curățire este inestetic sunt formulate recomandări privind defrișarea lor în condițiile stabilite de legislație, cu o plantare ulterioară de vegetație conformă normelor stabilite.
 
În total, pentru realizarea acestor lucrări în toate localitățile din raionul Hâncești de către sectorul de distribuție Anenii Noi al Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.  este planificată suma de 1,3 milioane lei. Lucrările corective respective sunt realizate în baza rezultatelor inspectărilor rețelelor electrice și a planurilor privind prioritățile curente, stabilite de întreprindere.

Vedeți în imagini aspecte de la aceste lucrări.

Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. 
Departamentul Relații Externe și Comunicare

Arhiva noutăților

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728