Instalații moderne pentru o mai mare mobilitate

Pentru minimizarea impactului deconectărilor avariate și a întreruperilor programate de energie asupra consumatorilor finali, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. realizează în prezent investiții importante în creșterea capacității de manevrabilitate a instalațiilor electrice, ceea ce oferă serviciului dispecerat posibilități mai largi de operare în situații neordinare sau de urgență. Aceste modernizări vizează în primul rând instalațiile de tranzit, care asigură circuitele cu posturile de transformare de la care sunt alimentați nemijlocit consumatorii.
 
Postul de transformare (PT) 155 din orașul Călărași îndeplinește concomitent funcția de instalație de distribuție de 10 kV de tranzit spre o altă substație electrică, totodată și de distribuție nemijlocit către consumatori pe nivelul de tensiune de 0,4 kV. De la fiderul de 10 kV se alimentează obiective importante raionale și urbane și mulți agenți economici. Astfel, pentru crearea unui cadru mai fiabil și flexibil de operare, vechea instalație de tip KTPP a fost înlocuită cu una modernă de tip PT COMPACT 2L1P, dotată cu un transformator de 400 kVA. Panoul de tip nou este înzestrat cu întrerupătoare de sarcină cu elegaz, ceea ce permite efectuarea manevrelor operative sub sarcină și sub tensiune. De notat că anterior instalația de distribuție de 10 kV de aici era dotată cu separatoare de tip intern, care nu permiteau operarea sub sarcină, respectiv în cazul avariilor nu era posibilă efectuarea manevrelor operative fără deconectarea fiderului F-8, PDC 146 Călărași. În consecință clienții conectați la acest fider erau afectați de deconectările avariate și în timpul efectuării manevrelor operative.
 
De asemenea, acest PT modernizat are 24 de ieșiri de 0,4 kV protejate cu baze tripolare verticale ce înlocuiesc protecția anterioară prin 3 întrerupătoare automate și 5 întrerupătoare cu pârghie la cele 8 fidere existente în prezent. În rezultatul punerii în exploatare a noii instalații și a înlocuirii rețelei de cabluri subterane aferente crește substanțial fiabilitatea alimentării cu energie electrică la mai multe instituții publice și o serie de agenți economici, de asemenea, la circa 30% din consumatorii casnici alimentați de aici. Astfel, datorită faptului că noul panou este dotat cu baze tripolare verticale, alimentarea fiderelor de plecare este realizată prin LEC-0,4 kV noi montate iar protecția fiderelor de plecare este asigurată prin siguranțe fuzibile sporește esențial și securitatea exploatării acestei instalații electrice.
 
Modernizarea PT155 din orașul Călărași a costat 540 mii lei, lucrarea fiind îndeplinită de întreprinderea antreprenoare, S.R.L. Electrostrat, la solicitarea și sub controlul Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.

Departamentul Relații Externe și Comunicare
Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.

Arhiva noutăților

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031