O persoană a fost electrocutată în urma apropierii periculoase de părţile conductoare ale unei LEA de 110 kV

Un caz de electrocutare a unei persoane a avut loc în urma mai multor încălcări grave a normelor de securitate electrică şi a neconştientizării pericolului pe care îl prezintă instalațiile electrice, în special în locurile cu risc sporit de accidentare. Vă prezentăm succint circumstanţele producerii cazului şi concluziile comisiei care l-a investigat.
 
Conform materialelor investigaţiei, în noaptea zilei de 26 ianuarie, curent, la aproximativ ora 2:40,  persoana implicată curăţa zăpada de pe acoperişul garajului situat pe strada Mesager, construit ilegal în imediata apropiere de unul din pilonii LEA – 110 kV Chișinău-Sculeni, conductorii căreia trec direct deasupra garajului, folosind pentru această lucrare o lopată şi o ţeavă metalică. În momentul când pătimitul cu țeava în mână s-a apropiat la o distanță inadmisibilă de conductorul LEA-110 kV, s-a produs un arc electric ce a străpuns spațiul aerian dintre conductor şi țeava metalică, în continuare – corpul persoanei implicate şi acoperișul garajului. În urma influenţei arcului electric, primind grave leziuni, bărbatul a căzut pe acoperişul garajului, fiind însă tot timpul conștient şi cerând ajutor până a fost depistat de paznicul asociaţiei de garaje care a şi anunţat salvatorii.
 
După recepţionarea  informaţiei, la faţa locului a fost direcţionată o echipă operativă a întreprinderii electrice, care a asistat la acţiunile de coborâre a persoanei accidentate şi preluare a acesteia de un echipaj al urgenţei. Cu traumatismcombinat, electrocutare de gradul II, şoc combustional grav, arsuri prin arc voltaic de gr. I,II,III,IV pe 60% din suprafaţa corpului, persoana dată a fost internată în spital pentru tratament.
 
Comisia care a investigat circumstanţele producerii accidentului a concluzionat, că acesta s-a produs în urma nerespectării  de către persoana implicată a distanţei admisibile până la părţile conductoare  ale LEA aflate sub tensiune, a încălcării zonei de protecție a LEA şi a ignorării pericolului pe care îl prezintă instalațiile electrice, în special în locurile cu risc sporit de accidentare.
 
Acest caz regretabil demonstrează, că regulile de securitate electrică sunt cunoscute insuficient sau ignorate de populaţie, care se supune astfel unor mari riscuri de electrocutare. Pentru evitarea acestora, atragem atenţia asupra necesităţii respectării stricte a regulilor de securitate în raport cu instalaţiile electrice:
–       nu interveniţi sub niciun motiv în instalaţiile electrice şi în zona de protecţie a acestora;
–       nu urcaţi pe pilonii liniilor electrice aeriene (LEA), pe  diferite construcţii  sau pe copacii din apropierea acestora, deoarece nimeriţi astfel în zona de acţiune a curentului;
–       evitaţi apropierea de conductoarele electrice;
–       pe durata intemperiilor şi în perioada imediat următoare ţineţi cont de riscul aflării avariate la pământ a conductoarelor rupte de vânt, luaţi măsuri de precauţie în acest sens;
–       marcaţi locul rupturii conductorului electric depistat şi asiguraţi paza acestuia până la intervenţia electricienilor, pentru a restricţiona astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;
–       despre absenţa tensiunii sau orice incident comunicaţi întreprinderii şi nu interveniţi de sine stătător în instalaţiile electrice, deoarece vă expuneţi pericolului de electrocutare.
 
Despre orice incident informaţi in regim de urgenţă întreprinderea electrică  prin următoarele canale:

–       la telefonul Serviciului 24h  –  022-43-11-11.
–       prin intermediul chatului disponibil de pagina noastră web.
–       pe Facebook, accesând pagina noastră: https://www.facebook.com/gasnaturalfenosamoldova
–       pe Viber apelând la numărul 062161111.

Respectaţi cu strictețe regulile de securitate electrică, evitaţi tragediile!
 
Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare
Î.C.S.”Red Union Fenosa” S.A. 

Arhiva noutăților

februarie 2018
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728