Securitatea electrică


Casa mea – cetate a siguranței electrice

Obișnuim să spunem: casa mea este cetatea mea, iar în zilele noastre în casă sunt multe aparate electrice. Pentru a beneficia de ele trebuie să învățăm a le folosi în siguranță. Să vedem cât de sigură este casa noastră sub aspectul securității electrice.

Viața şi sănătatea sunt cele mai de preț daruri de care dispunem. Putem să ne bucurăm de ele din plin doar dacă suntem în siguranță noi înșine, dar şi cei dragi nouă.

Mai întâi vom verifica prizele din casă pentru a ne asigura că acestea nu prezintă defecțiuni. Este important ca ele să fie în stare perfectă, dacă va trebui să conectăm unul din electrocasnice. În cazul în care neglijăm starea lor şi baza prizei este ieșită din fosa în care este dispusă pe perete, riscăm să devenim victima unui eventual incident, indiferent că este vorba de un adult sau de un minor.

De asemenea, vom stabili o regulă unică pentru copii, în funcţie de vârsta lor, dacă au sau nu voie să conecteze un aparat, când sunt singuri. Mai ales, celor mici le vom aminti repetat că au voie să conecteze la priză un aparat electric doar în prezenta şi cu permisiunea unui adult. Este foarte important pentru siguranța şi securitatea lor să stabilim această regulă în familie şi să cerem să fie respectată de fiecare dată, când lucrăm sau folosim aparate sau instalații electrice.

La fel de important este să-i monitorizăm continuu pe cei mici, să îi avem mereu în preajmă tocmai pentru a ne asigura că nu manifestă prea multă curiozitate pentru sursele de energie din gospodărie sau instalațiile ce funcționează cu electricitate şi sunt conectate pe moment.

Omul a descoperit acum peste 100 de ani energia electrică şi i-a studiat proprietățile pentru a o folosi în beneficiul său. Să ne amintim câteva detalii:
Indiferent unde şi cum este generată energia electrică pe suprafața globului terestru, scopul său este să ajungă în pământ.

Pentru a se deplasa în mod ordonat, se folosește de materiale conductoare, ce îi asigură deplasarea şi conexiunea cu pământul. Printre acestea se numără metalele, apa, aerul şi solul. Materialele, ce nu conduc energia electrică, se numesc izolatoare şi sunt folosite în domeniul electroenergetic exact pentru această proprietate: ele ne asigură protecția de efectele negative ale energiei electrice.

Iar de protecție chiar avem nevoie deoarece, după zeci de ani de implementare şi folosire în viața cotidiană a energiei electrice, s-a constatat că, deși ne oferă multe beneficii, cum ar fi iluminarea interioară şi cea stradală pe timp de noapte, şi ne ajută să realizăm diverse lucrări mult mai rapid sau în volume mai mari cu mai puțin efort, energia electrică are şi unele proprietăți mai puțin plăcute, care pot duce la electrocutare.

Electrocutarea este rezultatul acțiunii asupra omului sau a animalelor, după intrarea în contact cu energia electrică. Aceasta poate fi ușoară, cu efecte minime, dar poate fi şi letală, şi tocmai din acest motiv este absolut necesar să ne analizăm activitatea şi să identificăm când şi unde este absolut necesar de respectat recomandările de securitate electrică. De ce omul riscă electrocutarea, dacă intră în contact direct cu energia electrică?! Deoarece organismul uman este compus în proporție de peste 70% din apă. Iar apa, așa cum am menționat anterior, se regăsește printre materialele conductoare de electricitate. Și, așa cum omul se deplasează pe pământ sub acțiunea gravitației, în cazul în care intră în contact cu o sursă de energie electrică, devine conductorul perfect al electricității în drumul său spre pământ.

De aceea, liniile electrice se construiesc astfel, încât nu doar să asigure livrarea fără impedimente a energiei electrice, dar şi să ne asigure protecția perfectă: fie plasându-le la înălțime, fie transportând energia prin cabluri cu izolare specială, îngropate la adâncime. În localitățile rurale, de obicei, întâlnim doar linii electrice aeriene.

Trecerea energiei electrice prin corpul uman are consecințe grave pentru om, soldându-se cu traumatisme, leziuni, șoc electric sau electrocutare.

Ştiaţi că…

…efectele curentului electric pot fi:

  • termice, manifestate fie prin arsuri ale unor pârți ale corpului, fie prin încălzirea excesivă a unor organe interne urmată de dereglarea lor funcțională;
  • electrochimice, constând în descompunerea lichidului organic, inclusiv a sângelui, şi la alternarea compoziției sale;
  • biologice, constând în dereglarea proceselor electrice interne, caracteristice materiei vii, având drept rezultat contracția mușchilor.

Traumatismele electrice se prezintă sub formă de arsuri, metalizarea pieii, semne electrice (pete de culoare gri sau gălbuie pe suprafața pieii, de formă rotundă sau ovală, cu o scobitură la mijloc), leziuni mecanice provocate de contracțiile mușchilor, cum ar fi: ruperea ligamentelor şi a vaselor sanguine, luxația încheieturilor şi altele.

Şocul electric este definit de fenomenele ce apar în organism ca urmare a trecerii curentului electric si care, în general, pot fi grupate în afecțiuni ale sistemului nervos central, tulburări cardiace şi respiratorii. Electrocutarea este rezultatul producerii unui șoc electric fatal.

Chiar dacă nu sunt letale, șocurile electrice cauzează grave tulburări în organism, printre acestea numărându-se bolile cardiovasculare şi nervoase, tulburările endocrine, slăbirea memoriei (apare în timpul producerii socului electric sau peste câteva ore, zile sau luni).

Dragi părinți, bunici și toți cei care aveți în grija dumneavoastră copii, vorbiți-le despre pericolele la care se expun, dacă nu respectă regulile de securitate electrică. Un copil prevenit, instruit și supravegheat este un copil protejat.

Orice copil mai trebuie să cunoască, că în cazul unor eventuale pericole, trebuie să cheme un adult și să apeleze la 112, iar în cazul pericolelor din instalațiile electrice trebuie să informeze operatorul de distribuție.

Înainte de a conecta un receptor la sursă:
– asigură-te că nu este defect;
– verifică integritatea firului şi a prizei la care vrei să îl conectezi.

Pentru a preveni un posibil scurtcircuit, care poate deveni incendiu electric, nu aglomera priza, conectând mai multe electrocasnice simultan la aceeași sursă de electricitate.

Stabilește prioritatea, succesiunea și durata includerii la rețea a aparatelor electrice de primă necesitate.

Nu utiliza aparate electrocasnice improvizate sau artizanale pentru încălzirea încăperii, apei sau pentru gătit. Nu utiliza prelungitoare cu stratul izolant deteriorat

Pentru a folosi în siguranţă electrocasnicele cumpără doar de la comercianţi autorizaţi şi studiază paşapoartul aparatului electric achiziţionat, deoarece poate conţine indicaţii preţioase şi avertismente precise în acest sens. De exemplu, optează pentru calorifere electrice eficiente, care permit setarea temperaturii, funcție ECO pentru un consum redus, cât și sistem de siguranță pentru copii.

Nu trece cablul ştecărului pe sub covor, pe sub picioarele mobilei, pe după radiator şi ai grijă că acesta să nu fie răsuct sau adunat în bucle. Aceste acţiuni îl pot deteriora şi pot fi cauza apariției de fisuri ale învelișului protector, ceea ce poate pune în pericol viaţa ta şi a familiei tale.

Folosește cu multă precauție aparatele electrocasnice în încăperile unde ai o sursă de apă, la bucătărie şi în baie, deoarece apa este un bun conductor de electricitate şi, din acest considerent, poate transforma aceste încăperi într-un spaţiu nesigur din punct de vedere al securităţii electrice.

Ţine minte: energia electrică ne asigură confortul şi ne ajută să obţinem multe beneficii, dacă o folosim în cunoştinţă de cauză şi cu respectarea tuturor recomandărilor de securitate.

Trăieşte în siguranţă! Respectă cu strictețe normele de securitate electrică la utilizarea electrocasnicelor.

Nu te apropia de substații sau de transformatoarele electrice, nu pătrunde în interiorul lor și nici nu urca pe acoperiș. Aceste instalații nu sunt locuri de joacă și prezintă pericol pentru sănătatea și viața ta.
Nu organiza partide de fotbal sau volei în preajma lor, nu înălţa zmei, drone sau alte obiecte, nu arunca cu pietre în piloni şi nici nu arunca încălțămintea sau ghiulele improvizate peste conductoare. Nu interveniți în niciun fel în instalațiile electrice, deoarece aceste acțiuni îţi pun în pericol viața. A ta şi, posibil, a altor persoane.
Fii mereu informat despre locurile unde se joacă copilul tău. Supravegheză-l, explică-i regulile de securitate electrică şi ajută-l să găsească cu prietenii locuri sigure de joacă, cât mai departe de linii electrice aeriene sau instalații de distribuție.
Vijeliile, furtunile, depunerile de chiciură pot fi cauza ruperii conductoarelor de linii electrice aeriene. Nu te apropia de un conductor rupt şi căzut la sol, păstrează distanță, deoarece poate prezenta pericol de electrocutare. Marchează spaţiul la o distanță de circa 8-10 m de la acesta şi anunță furnizorul de energie electrică. Toate măsurile necesare le vor lua specialiștii, nu-ţi pune inutil viaţa în pericol.
Ploile puternice, de asemenea, pot provoca rupturi de conductor. Şi se poate întâmpla ca firul de linie electrică să cadă peste o băltoacă, formată în urma precipitațiilor. Atrage atenție la aceste detalii, când ieși din casă după ploaie, căci o clipă de neatenție poate deveni fatală. Instruiește copiii cum să se comporte corect și fără riscuri în această situație.
Ocoleşte și nu atinge conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci.
Marchează la distanță locul rupturii conductorului electric și asigură paza acestuia până la intervenția electromotorilor, pentru a restricționa astfel accesul persoanelor și a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare.
Cele mai scumpe selfie-uri sunt cele pe care, eventual, vrei să el faci în apropeire sau chiar urcat pe instalaţiile electrice. Dacă eşti tentat, aminteşte-ţi de fiecare dată că un astfel de selfie te poate costa viaţa.
Ține minte: despre orice incident trebuie să informezi în regim de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h – 022 43 11 11 sau la cel local, indicat în factură.

Trăieşte în siguranţă! Respectă cu strictețe normele de securitate electrică în preajma instalațiilor electrice.