Informații privind prețurile diferențiate


În contextul aprobării de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a prețurilor diferențiate în funcție de orele de consum, care vor intra în vigoare din 20 ianuarie 2025, vă prezentăm unele informații utile la acest subiect.

Prețurile diferențiate sunt o modalitate eficientă de a diminua costurile pentru energia electrică pentru consumatori și în același timp contribuie la reducerea presiunii asupra rețelelor electrice pentru operatorii de sistem. Conform acestui mecanism prețul energiei electrice variază în funcție de momentul zilei în care este consumată: este mai mic noaptea și mai mare ziua. Conform deciziei ANRE, consumatorii vor beneficia de reduceri de preț pentru energia consumată noaptea, pe când în timpul zilei vor plăti un preț mai mare decât cel universal aprobat.

ANRE a stabilit prețuri diferențiate pe două intervale de consum:

  • Interval orar cu preț redus (23:00 – 07:00): pentru consumatorii racordați la rețele de joasă tensiune: 331 bani/kWh.
  • Interval orar cu preț mărit (7:00 – 23:00): pentru consumatorii racordați la rețele de joasă tensiune: 432 bani/kWh (cu 22 de bani mai mult față de prețul universal).

Mecanismul de prețuri diferențiate nu permite selectarea un unui preț exclusiv de zi sau de noapte. Dacă  optezi pentru prețuri diferențiate, factura ta va fi calculată pe baza ambelor preţuri, corespunzător consumului efectiv înregistrat în fiecare interval orar de consum..

NOTĂ: Noul preț universal (fără preț diferențiat) aprobat de ANRE pentru consumatorii casnici racordați la rețelele de joasă tensiune constituie 410 bani / kWh.

Pentru detalii suplimentare cu privire la toate categoriile de consumatori, consultați Hotărârea ANRE.

Pentru a economisi la factură și a beneficia de prețuri mai mici, trebuie să îți analizezi comportamentul și obiceiurile de consum. Dacă poți utiliza electrocasnicele cu consum mare în intervalul 23:00 – 07:00, când se aplică prețul redus, atât pe timp de iarnă, cât și pe timp de vară, trecerea la prețurile diferențiate poate fi o opțiune convenabilă, având în vedere că prețul diferențiat aplicat între 07:00 și 23:00, este cu 22 de bani mai mare față de prețul universal aprobat.

În plus, prețul diferențiat reduce presiunea pe rețea în orele de vârf.

Aplicarea acestui mecanism este un drept, nu o obligație. Fiecare consumator poate decide dacă dorește să beneficieze de prețurile diferențiate.

Pentru a beneficia de prețuri diferențiate, trebuie să dispui de un contor, care poate înregistra consumul pe intervale orare. Citirea contorului va fi similară cu citirea unui contor obișnuit, dar se va înregistra și cantitatea de energie consumată în fiecare interval orar.

Atât consumatorul casnic, cât și consumatorul noncasnic trebuie să verifice la furnizorul sau operatorul sistemului de distribuție (OSD) dacă contorul existent poate fi parametrizat pentru înregistrarea consumului pe intervale orare.

  • Dacă corespunde condițiilor de parametrizare, vei achita serviciile de desigilare / sigilare şi OSD va realiza parametrizarea acestuia;
  • Dacă nu corespunde, vei suporta costurile de achiziție, instalare și întreținere a unui contor nou pe durata de exploatare a acestuia.

În prezent Premier Energy Distribution poate parametriza următoarele tipuri de contoare, ce dispun de programul soft care asigură reprogramarea acestora:

  • Landis + Gyr: ZMD, ZMG, ZMY
  • APATOR: Norax 1 – monofazat, Norax 3 – trifazat
  • ADD Grup: ADD 11 – monofazat, ADD 13 – trifazat

NOTĂ: 

  • Parametrizarea contoarelor se efectuează după înregistrarea solicitării de la consumator.
  • Parametrizarea va fi efectuată obligatoriu de către operatorul sistemului de distribuție la locul de consum al clientului.

După instalarea contorului, adresează o cerere furnizorului de energie electrică pentru a modifica contractul de furnizare. În acest caz vei semna o anexă la contractul de furnizare a energiei electrice, care va intra în vigoare din data semnării acesteia.

Trebuie să știi că, odată ce ai semnat anexa, în conformitate cu Legea  Nr. 107 din 27.05.2016 trecerea la altă modalitate de facturare va fi posibilă numai după expirarea termenului de 12 luni.