Este modernizată o staţie de tensiune înaltă din mun. Chişinău

Staţia electrică de distribuţie 110/10 kV Ciocana Nouă este situată pe strada Meșterul Manole 6/1 și deservește 9646 clienţi — agenți economici și consumatori casnici din sectorul Ciocana. În ultimii ani în aria de acoperire funcțională a acestei stații au fost date în exploatare mai multe blocuri locative, centre comerciale, sedii și sectoare de producere ale agenților economici, ceea ce a condus la creșterea cererii de energie. De notat că echipamentele instalației de distribuție cu nuvelul de tensiune media  din 57 celule de la această stație sunt în exploatare din anul 1974 și pentru asigurarea noilor cerințe de fiabilitate energetică a fost necesară o modernizare a acestora. În acest sens  Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. a elaborat și a coordonat cu ANRE la acest obiect pentu anul curent un proiect investiţional în valoare de 11,1 milioane lei, care acum este în plină derulare. El prevede înlocuirea echipamentelor actuale ce sunt retrase din funcție, pe altele de ultimă generație, performante și sigure, de la producători renumiți și apreciați în domeniu.

Întrerupătoarele de medie tensiune în vid, produse de  compania Samara Electrosit fac parte din cea mai recentă generație de echipamente din această categorie, ele beneficiind de soluții tehnice rezultate în urma cercetărilor desfășurate de colective de savanți reputați. Caracteristicile tehnice, funcționale și de montaj ale acestor echipamente permit realizarea unor lucrări de modernizare de calitate foarte înaltă datorită următoarelor avantaje:
— nu necesita întreținere pe întreaga durată de exploatare;

— anduranță mare: 30 mii -150 mii cicluri de la curentul nominal;

— capacitate de reclanșare rapidă;

— adaptare ușoara la orice tip de interfață primara (fixă sau debronșabilă);

— adaptare usoara la o gamă largă de tensiuni auxiliare de comandă;

— integrare simplă în SCADA;

— consum scăzut de energie electrica;

— gabarituri compacte și masă redusă;

— funcționare  într-un diapazon larg de temperatură a mediului cuprins între – 40 și + 40 grade Celsius.


Tot in cadrul acestei activitaţi de modernizare se realizează și dotarea celulelor cu  echipamentele produse de General Electric Power destinate dirijării prin intermediul intrerupatoarelor cu vid. De asemenea, la statie sunt instalate relee de gestionare a liniilor MiCOM P143, care  asigură o soluţie inegrată pentru protecţia, controlul şi monitorizarea integrală a liniilor aeriene şi a cablurilor subterane de la nivelele de tensiune de distribuţie la cele de tensiune de transport.

Concluzionând menționăm că renovarea echipamentului primar și modernizarea  echipamentului protecttiilor prin relee a instalațiilor de medie tensiune din stațiile de transformare este principala cale pe care se pot obține indicatori înalți de eficienta în exploatare prin reducerea substanțială a duratei întreruperilor și a timpului destinat lucrărilor de întreținere. Tot pe această cale este posibilă îmbunătățirea parametrilor funcționali ai instalațiilor electrice, asigurându-se creșterea semnificativă a siguranței în exploatare. Realizarea lucrărilor de retrofit prin înlocuirea întrerupătoarelor clasice cu echipamente performante, cum sunt întrerupătoarele în vid și a releelor electromecanice cu relee de protecție digitale, este o soluție aplicată pe scară largă care permite obținerea de avantaje semnificative, cum sunt:
 — ațingerea unor parametri funcționali comparabili cu caracteristicile celor mai moderne celule existente pe piață;

— reducerea timpului de realizare a lucrărilor, comparative cu varianta de înlocuire a celulei complete, prin păstrarea sistemului existent de bare colectoare și eliminarea lucrărilor constructive;

— reducerea semnificativă a costului cu aproximativ 50%.


Prin această renovare capitală a instalaţiei de distribuţie de tensiune medie s-a obţinut o mai mare fiabilitate energetică în alimentarea consumatorilor la un nivel calitativ nou al funcționării și deservirii ei tehnice.


Acest exemplu servește drept o dovadă elocventă a eforturilor Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. îndreptate spre îmbunătăţirea continuă a serviciilor oferite clienţilor săi, iar înlocuirea echipamentelor retrase din funcție cu altele mult mai performante oferă o accentuată eficienţă economică a investiţiilor realizate de companie deoarece acestea au costuri reduse la întreţinere şi o durată mare de funcţionare. În total pentru anul în curs sunt planificate și deja realízate la un nivel de 87% investiții în instalațiile de tensiune înaltă de 32,5 miliolane lei.

Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.

Departamentul Relații Externe și Comunicare

Архив новостей

Октябрь 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031