Este periculos! Recoltarea nucilor în apropierea reţelelor electrice implică riscuri de electrocutare! Red Union Fenosa avertizează: respectați regulile de securitate!

În legătură cu apariția în vânzare în piețele agroalimentare a miezului de nuci din roada nouă, fapt ce confirmă începutul recoltării acestora, administraţia Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. atrage atenţia populaţiei, a agenților economici implicați în aceste lucrări sezoniere și a autorităților publice locale asupra necesităţii respectării stricte a regulilor de securitate electrică și de protecție împotriva electrocutărilor în timpul strângerii nucilor de pe copacii din apropierea liniilor electrice  aeriene sau a altor instalaţii electrice: posturi de transformare, panouri şi cutii de distribuţie, etc.

Analiza  circumstanțelor producerii accidentelor de electrocutare ce au avut loc anterior în timpul acestor lucrări denotă faptul, că persoanele implicare în asemenea activităţi nu ţin cont de aflarea sa la distanţe inadmisibile de la conductorii aflaţi sub tensiune, utilizează diferite ţevi, bare metalice sau crengi verzi pentru a scutura nucile, neglijând riscul atingerii prin intermediul lor de conductori sau al creării unui arc electric. De asemenea ei nu ţin cont de căderea precipitaţiilor, de umiditatea solului și a celei din atmosferă, care facilitează scurgerea sau transmiterea curentului prin intermediul diferitor obiecte folosite în calitate de instrument de lucru. Chiar şi atingerea conductorilor electrici de crengile verzi  sau umede ale copacilor poate fi cauza unui accident cu consecinţe grave pentru persoanele aflate în acel moment pe copac.
 
Având în vedere aceste riscuri şi cerinţele normelor de securitate electrică interzicem categoric orice fel de activităţi desfăşurate in zona de protecție a instalaţiilor electrice! Avertizaţi despre acest pericol persoanele care nu cunosc sau ignoră regulile de securitate și cereți în mod imperativ respectarea lor!
 
„Regulamentul cu privire la protecţia reţelelor electrice”, adoptat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 514 prevede măsuri obligatorii spre executare sub aspectul securităţii electrice atât pentru întreprinderile din domeniu, cât şi pentru proprietarii sau arendaşii loturilor de pământ, implicit pentru populaţie. Una din cele mai frecvente încălcări ale Regulamentului constă în plantarea şi întreţinerea în zona de protecţie a reţelelor electrice a pomilor fructiferi, în special a nucilor şi efectuarea lucrărilor de strângere a roadei în  perimetrul de securitate a LEA.  Din această cauză orice activităţi ale populaţiei în aceste împrejurări sunt însoţite de un grav pericol de electrocutare, care poate surveni ca rezultat al apropierii la o distanţă inadmisibilă, al contactului direct sau prin intermediul unor obiecte metalice ori umede de conductoarele LEA aflate permanent sub tensiune.
 
Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. efectuează în mod planificat inspectări și lucrări de tăiere a vegetaţiei în zonele de protecţie ale LEA şi a instalaţiilor electrice, dar populaţia trebuie să conştientizeze riscurile la care se expune şi să renunţe la aceste activităţi.
 
Este important să respectaţi următoarele reguli:
 
—       nu urcaţi pe copacii prin coroana cărora trec conductorii liniilor electrice aeriene sau care se află în apropierea LEA;
 
—       nu permiteţi copiilor să culeagă fructe de pe pomii din preajma LEA şi a instalaţiilor electrice sau să se joace în preajma acestora;
 
—       nu vă apropiaţi de conductoarele liniilor electrice, întrerupătoare şi alte echipamente electrice şi nu le atingeţi;
 
—       nu vă apropiaţi şi nu atingeţi conductoarele care atârnă suspect în urma unor intemperii în apropierea instalaţiilor electrice;
 
—       nu deschideţi sub nici un motiv  uşile  posturilor de transformare, a panourilor de distribuţie şi a cutiilor de cablu;
 
—       nu vă urcaţi pe pilonii liniilor electrice aeriene;
 
—       nu legaţi animale domestice de pilonii liniilor electrice aeriene;
 
—       nu pătrundeţi în încăperile punctelor de transformatoare şi ale altor instalaţii electrice;
 
—       despre orice defecţiune sau accidente informaţi imediat întreprinderea furnizoare de energie electrică prin intermediul Oficiului  24 de ore la numărul de telefon 022- 43-11-11.
 
Reţineţi: instalaţiile electrice reprezintă un pericol permanent! Respectaţi regulile de securitate! Protejaţi-vă personal şi feriţii de pericole pe cei dragi dumneavoastră.
 
Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare 
Î.C.S. „Red Union Fenosa» S.A.

Архив новостей

Июль 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031