Atenție: intervenția neautorizată în instalațiile electrice s-a soldat cu electrocutarea unei persoane

  • Dorim să vă informăm, cu regret, că pe parcursul ultimei săptămâni au avut loc două intervenții neautorizate ale persoanelor în instalațiile electrice, care puteau avea consecințe fatale.
  • Ne exprimăm profunda îngrijorare față de ignoranța oamenilor și lipsa de conștientizare pe care le prezintă intervențiile și manevrele ilegale în instalațiile electrice.
  • Pentru orice acțiune sau lucrare solicitați permisul de acces și coordonați cu furnizorul de energie executarea în siguranță a acesteia.

Ultimul accident a avut loc pe data de 21 iunie, curent în localitatea Sagaidacul Nou, raionul Cimișlia în timpul intervenției neautorizate de către un electrician la pensie, care a acceptat să conecteze un consumator fără acordul și coordonarea cu întreprinderea de distribuție a energiei electrice.
 
Consumatorul a solicitat pe data de 17 iunie 2019 condiții tehnice pentru alimentarea cu energie electrică a unui punct de consum, iar ulterior pe data de 18 iunie a fost informat de către oficiul comercial prin telefon despre elaborarea condițiilor tehnice și necesitatea achitării serviciilor la oficiul comercial, pentru ca ulterior să fie emis un ordin de lucru pentru conectarea la rețea.
 
Consumatorul, însă, fără a ridica actele și fără a achita serviciile a solicitat ajutorul unui electrician din localitate pentru conectarea punctului de consum. Astfel electricianul în timp ce pregătea locul de lucru pe pilon, pentru întinderea cablului și conectare la linia electrică aeriană izolată (LEAI) 0,4 kV, s-a atins cu mâna dreaptă de mănușa clemei de conectare instalată pe conductorul fazic a LEAI, care sub efortul supus, a cedat. Ca rezultat persoana a fost electrocutată în regiunea cotului mâinii drepte pe interior. Acesta s-a aflat sub influența curentului timp de câteva minute, iar apoi și-a pierdut cunoștința și sub greutatea corpului a alunecat în jos pe pilon, fiind protejat de centura de siguranță până ce brâul centurii de siguranță s-a agățat de inelul pilonului. Imediat după aceasta consumatorul cu ajutorul unei scări a coborât accidentatul de pe pilon, acesta fiind deja în stare conștientă, a chemat ambulanța care a trasportat accidentatul la spitalul raional Cimișlia, unde a fost supus terapiei intensive.
 
Persoana electrocutată s-a ales cu comă cerebrală de gr.I, plăci de arsuri gradul de II-III(A) în regiunea cotului drept și stâng și hematom în regiunea gâtului pe stânga. La moment starea acestuia este satisfăcătoare.
 
De notat că imediat ce a parvenit semnalul privind producerea acestui accident din partea poliției raionale, dispeceratul Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. a deconectat de urgență instalația vizată, pentru a exclude în continuare orice riscuri.
 
Cauzele principale care au condus la producerea acestui accident sunt accesul neautorizat în instalația electrică a întreprinderii, precum și neutilizarea mijloacelor de protecție corespunzătoare pentru îndeplinirea lucrărilor în instalațiile electrice.
 
În legătură cu producerea acestui grav accident, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. atrage atenţia populaţiei asupra necesităţii respectării stricte a regulilor de securitate a persoanelor în apropierea instalaţiilor și conștientizarea pericolului ce îl prezintă intervențiile neautorizate.
 
În acest context reiterăm principalele reguli de securitate electrică:

  • nu interveniţi sub niciun motiv în instalaţiile electrice şi în zona de protecţie a acestora;
  • planificând efectuarea oricăror lucrări în vecinătatea rețelelor electrice, în special în zona de protecție, solicitați de la întreprinderea de distribuție permisul de acces privind executarea în siguranță a acestora, care determină conținutul, locul, timpul începerii și finalizării lucrărilor, măsurile necesare de securitate, componența echipei și persoanele responsabile de îndeplinirea lor;
  • nu urcaţi pe pilonii liniilor electrice aeriene (LEA), pe diferite construcţii sau pe copacii din apropierea acestora, deoarece nimeriţi astfel în zona de acţiune a curentului;
  • nu aruncați nimic în direcția instalațiilor electrice, nu legați și nu sprijiniți obiecte străine de părțile componente ale rețelelor electrice;
  • evitaţi apropierea de conductoarele electrice;
  • despre absenţa tensiunii sau incidente comunicaţi întreprinderii şi nu interveniţi de sine stătător în instalaţiile electrice, deoarece vă expuneţi pericolului de electrocutare;
  • fiţi întotdeauna precauţi când este vorba despre energia electrică!

Despre orice incident informaţi în regim de urgenţă furnizorul de energie electrică prin următoarele canale de comunicare:

Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare
Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.

Архив новостей

Июнь 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930