Linie electrică modernizată și reconfigurată pentru un impact major de fiabilitate, securitate și de mediu

O lucrare complexă de modernizare a unui segment a rețelei electrice de distribuție cu nivelul de tensiune medie a fost realizată recent de Î.C.S. „Red Union Fenosa» S.A. în municipiul Chișinău. Specificul acestei  lucrări a constat în trecerea a două linii electrice aeriene (LEA) de 10/6 kV cu conductori neizolați cu lungimea de 1,1 km fiecare în linii electrice în cablu subteran (LEC) cu utilizarea cablului monopolar cu izolație extrudată (XLPE), de asemenea fiind renovate ieșirile de la sursa de alimentare (Postul de distribuție central) si anume – două porțiuni de LEC cu lungimi a câte 0,5 km cu același nivel de tensiune prin înlocuirea cablurilor vechi retrase din exploatare cu altele noi mai performante sub aspectul fiabilității, izolației și a impactului ecologic neagresiv.

Soluția de proiect pentru această lucrare a integrat armonios atât partea tehnică, cât și aspectele ce țin de mentenanță, întreținerea zonei de protecție, o mai mare securitate a instalațiilor electrice în mediul urban și de protejare a mediului, fiind vizată o zonă împădurită de parc. Astfel, transferarea liniei electrice aeriene în cablu subteran a simplificat deservirea ei, a exclus probabilitatea căderii avariate a conductorilor la sol în urma intemperiilor, reducându-se în acest mod riscurile de electrocutare, de asemenea, a eliminat necesitatea efectuării periodice a lucrărilor de defrișare și de tăiere a crengilor copacilor din apropiere pentru asigurarea zonei de protecție. Altfel spus, investiția respectivă și modul cum a fost realizată va asigura pe viitor o mai mare fiabilitate și siguranță a rețelei cu un volum mai mic de lucrări de întreținere, respectiv cu costuri mai mici. Totodată zona verde eliberată de pilonii liniei retrase din exploatare va putea fi amenajată fără restricții de ordin normativ sub aspectul securității electrice, eliminându-se necesitatea tăierii crengilor copacilor sau a defrișării acestora.

În total a fost renovată o porțiune de LEC de medie tensiune cu o lungime de 3,55 km, dintre care 2,2 km au fost reconfigurate prin trecere din LEA în cablu subteran. Valoarea proiectului este de 3 milioane 481 mii lei și include atât prețul materialelor folosite, cât și  costul lucrărilor efectuate.

Prin investițiile sale Î.C.S. „Red Union Fenosa» S.A. contribuie nu doar la dezvoltarea sistemului electric, respectiv la oferirea unor servicii fiabile și mai calitative clienților deserviți, dar și la îmbunătățirea calității mediului în municipiul Chișinău prin crearea condițiilor de dezvoltare și amenajare a spațiilor verzi, care reprezintă un simbol și o caracteristică general recunoscută a capitalei.

Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare
Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.

Архив новостей

Июнь 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930