Executarea lucrărilor de construcție în zona de protecție a rețelelor electrice s-a sondat cu electrocutarea unei persoane

Un caz de electrocutare cu decesul unei persoane, în circumstanţe ce denotă o gravă încălcare a distanței de siguranță în zona de protecţie a liniilor electrice aeriene de 10 mii de volți (LEA-10kV), a avut loc la sfârşitul lunii iunie în localitatea Durlești.
   
Dispeceratul Î.C.S. „Red Union Fenosa”S.A. a fost informat de către Serviciul de urgență al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească la ora 11:00 a zilei de 27 iunie despre producerea unui caz de electrocutare cu deces al unei persoane în localitatea Durlești.
   
Imediat după recepţionarea avizului în cauză la locul producerii accidentului s-a deplasat o formaţiune de intervenţie operativă pentru acțiuni de examinare. În urma audierii martorilor și examinării locului s-a stabilit că s-a produs un accident cu electrocutare și ulterior deces a persoanei implicate din cauza nerespectării distanţei admisibile de apropiere de părţile conductoare ale LEA-10kV aflate sub tensiune.
    
Conform materialelor investigaţiei accidentului într-o gospodărie privată din Durlești aveau loc lucrări de construcție a fundamentului din beton pentru un gard la o casă ridicată la o distanță de patru metri de LEA-10kV, ceea ce constituie o încălcare  a zonei de protecție a instalațiilor electrice. În scopul realizării lucrărilor de construcție a fundamentului, executorul a instalat în prealabil cofrajul, după care a solicitat serviciile unei mașini cu pompă de beton. De notat, că instalația cofrajului a fost construită perpendicular liniilor electrice, o parte a acesteia fiind poziționată nemijlocit sub conductoare.
   
Pentru executarea lucrărilor de turnare a betonului mașina cu pompă a staționat în afara gospodăriei, pe drumul de acces, la o distanță de circa zece metri de LEA-10kV. În condițiile date, brațul metalic al pompei a fost extins de către șoferul mașinii în direcția linilor electrice, ceea ce, constituie o gravă încălcare a distanței de siguranță în zona de protecție a acestora. Un membru ale echipei de lucrători la construcție, responsabil de direcționarea furtunului și turnarea betonului, în intenția de a-l situa deasupra cofrajului, l-a apropiat la o distanță inadmisibilă de conductoarele liniei electrice. Acțiunile sale au provocat apariția arcului electric și, în consecință, persoana în cauză a fost electrocutată, observându-se dispariția semnelor vitale. Deși colegii săi au întreprin

Архив новостей

Июль 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031