Cabluri electrice deteriorate de un agent economic în timpul efectuării unor lucrări de excavare necoordonate

Vineri, 15 iunie, 2018, la ora 9.14  minute, în urma efectuării de către ”MAOL Investment” S.R.L. a unor lucrări de excavare necoordonate cu Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. pe șantierul unei viitoare construcții au fost deteriorate (rupte) 3 cabluri electrice subterane, provocându-se astfel deconectarea avariată de la sursa de energie electrică a sediilor preturii și a judecătoriei sectorului Râșcani, precum și a unui număr impunător de consumatori casnici din str. Spartacus, N.Ruso și Kiev din mun. Chișinău.
 
Acest accident este o urmare a încălcării prevederilor Regulamentului cu privire la zona de protecție a Rețelelor electrice, care cere în mod imperativ de la executorul lucrării coordonarea prealabilă cu întreprinderea  de distribuție a tuturor aspectelor legate de realizarea lor conformă cu normele de exploatare și de securitate electrică, ceea ce în cazul ”MAOL Investment” S.R.L.  nu s-a făcut. Astfel, a fost deteriorat un cablu subteran de tensiune medie de 6 kV și 2 cabluri de  tensiune joasă de 0,4 kV, ceea ce a condus la dispariția tensiunii la cele două instituții publice și consumatorii menționați.
 
La fața locului a fost întocmit un proces verbal prin care s-a constatat prejudiciul cauzat Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. în vederea restituirii acestuia de către”MAOL Investment” S.R.L. care l-a comis prin  modul defectuos de desfășurare a lucrărilor. Totodată, de către Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. au fost întreprinse măsuri operative pentru restabilirea furnizării energiei către consumatorii casnici, care au fost realimentați în 54 minute, precum si  luate măsuri operative pentru reparația cablurilor deteriorate. În rezultat, la ora 14.07, sediile preturii și a judecătoriei din sectorului Râșcani au fost realimentate cu energie electrică.

De notat, că pe parcursul ultimului an în mun. Chișinău au fost înregistrate 105 asemenea cazuri, ceea ce demonstrează o nerespectare gravă de către agenții economici, dar și de populație, a normelor legale în vigoare, soldată de fiecare dată cu deconectări avariate și incomodități, inclusiv prejudicii materiale suportate de către consumatorii de energie. În multe din aceste cazuri persoanele implicate în lucrările necoordonate au fost electrocutate, suferind arsuri de diferit grad.
 
Ţinând cont de producerea acestui grav accident soldat cu deteriorarea liniilor electrice în cablu şi deconectarea avariată a consumatorilor de la sursa de tensiune, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. atrage atenţia agenţilor economici şi a populaţiei asupra necesităţii respectării stricte a prevederilor legale în timpul proiectării, planificării şi efectuării oricăror lucrări în apropierea instalaţiilor electrice, în mod special când acestea vizează zona de protecţie a reţelelor electrice. Normele legale stabilesc atât ordinea coordonării acestor activităţi cu întreprinderea distribuitoare de energie electrică, cât şi măsurile de securitate ce urmează a fi respectate pentru evitarea accidentelor.
 
Amintim în acest context principalele reguli de securitate electrică:

  • respectaţi distanţele de securitate în raport cu instalaţiile electrice;
  • nu interveniţi în nici un mod în instalaţiile electrice;
  • reţineţi faptul, că electrocutarea se poate produce nu doar prin atingerea conductoarelor electrice, dar și in cazurile încălcărilor distanței minim admisibile față de Instalatiile Electrice;

fiţi precauţi când este vorba despre energia electrică!
 
Despre orice incident informaţi in regim de urgenţă furnizorul de energie electrică  prin următoarele metode:

   La telefonul Serviciului 24h  —  022-43-11-11.
   Prin intermediul chatului disponibil de pagina noastră web.
   Pe Facebook, accesind pagina noastra: https://www.facebook.com/gasnaturalfenosamoldova
   Pe Viber apeland la numarul 062161111.

Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare 
Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. 

Архив новостей

Июнь 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930