La data de 28 martie, curent, ÎCS „Premier Energy” SRL a semnat noul contract de achiziție a energiei electrice cu Centrala electrică de la Cuciurgan (ЗАО „Молдавская ГРЭС) pentru acoperirea necesităților consumatorilor săi pentru perioada 01.04.2021 – 31.03.2022, la prețul de 0,0535 USD / kWh.
Avizarea pozitivă a contractelor de procurare a energiei de către ANRE, care intră în vigoare din 1 aprilie curent reprezintă o noutate bună pentru toți, acest lucru fiind vital pentru asigurarea securității aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova.
Așa cum a subliniat recent autoritatea de reglementare, piața energiei electrice din Moldova se confruntă cu deficiențe structurale, care implică o poziție dominantă din partea anumitor agenți economici, lucru cunoscut de toate entitățile ce activează în sectorul energetic, și care fără îndoială, nu contribuie la dezvoltarea unei piețe în deplină concurență.
Din această situație rezultă că licitațiile anuale de energie electrică ale tuturor operatorilor de rețea și furnizorilor la serviciul universal se încheie întotdeauna cu un preț unic pentru întregul sector, același câștigător (în ultimii ani, aceasta fiind compania de stat Energocom S.A.) și aceeași sursă de generare (de obicei ЗАО „Молдавская ГРЭС, în unii ani cu o participare minoră a traderilor de energie din Ucraina).
Precizăm că, principalul factor care limitează concurența pe piața energiei electrice din Moldova derivă din lipsa pieței energiei electrice de echilibrare, care va fi disponibilă odată cu intrarea în vigoare a noilor Reguli ale pieței energiei electrice. De facto, la ziua de azi importurile din Ucraina fără un contract de acoperire a energiei de echilibrare nu pot fi realizate, așa cum a confirmat, într-o scrisoare din iunie 2020, operatorul sistemului de transport ÎS „Moldelectrica” în contextul concursului de energie electrică desfășurat anul trecut. Pentru a soluționa această limitare ÎS „Moldelectrica”, sub monitorizarea ANRE, și-a luat angajamentul față de Comunitatea Energetică să implementeze până în octombrie 2021, mecanismul care să permită acoperirea energiei de echilibrare (stabilit în noile Reguli ale pieței) într-un mod transparent și disponibil pentru toți participanții la piața energiei electrice.
Menționăm, că la licitația de energie electrică desfășurată recent, au participat în calitate de observatori reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice, împreună cu un înalt consilier al Uniunii Europene în domeniul energiei. Astfel, considerăm necesar să fie efectuată, în mod obiectiv, la nivel de sector, o analiză a multiplelor carențe și puncte de îmbunătățire a Procedurii de Procurare a energiei electrice, Anexa la noile Reguli de piață, care au intrat în vigoare anul acesta.
Departamentul Relații Externe și Comunicare
ÎCS „Premier Energy” SRL