O intervenţie neautorizată a unui consumator în instalațiile de distribuție a Postului de transformare (PT) cu nivelul de tensiune 10/0,4 kV s-a soldat cu electrocutarea acestuia și fracturarea unui picior în rezultatul căderii de la înălțime.
Cazul s-a produs pe 19 iunie, curent, în raionul Criuleni. Conform declarațiilor persoanei implicate obținute în cadrul investigației, având intenția de a verifica prezența tensiunii în PT, acesta a deschis mai întâi ușa de la instalația de tensiune joasă, unde folosind un indicator-șurubelniță a atins siguranțele, după care a încercat să facă același lucru și în instalația cu nivelul de tensiune 10 kV. În momentul în care a apropiat indicatorul de o siguranță, s-a format un arc electric și ca rezultat persoana dată a fost aruncată de pe fundamentul PT la pământ. Peste câteva minute după accident, acesta și-a revenit, însă la încercarea de a se ridica a simțit o durere acută într-un picior. Ulterior a apelat serviciul de urgență medicală, care l-a transportat la spitalul raional, unde s-a constatat fractura oaselor gambei piciorului drept.
Consumatorul dat și-a justificat fapta prin intenția de a soluționa de sine stătător problema absenței tensiunii. Această acțiune constituie o încălcare gravă a prevederilor legale și a normelor de securitate electrică. În plus, din lipsă de cunoștințe speciale și manipulând cu un indicator necorespunzător nivelului de tensiune, acesta a creat o situație de accident iminent care s-a și produs, consecințele căruia puteau fi mult mai grave sau chiar letale.
În legătură cu producerea acestui accident, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. atrage atenţia populaţiei şi a agenţilor economici asupra necesităţii respectării stricte a regulilor de securitate a persoanelor în apropierea instalaţiilor electrice şi privind neadmiterea efectuării oricăror lucrări în acestea.
Amintim în acest context principalele reguli de securitate electrică:
- nu interveniţi în niciun mod în instalaţiile electrice;
- respectaţi distanţele de securitate în raport cu instalaţiile electrice;
- reţineţi faptul, că electrocutarea se poate produce nu doar prin atingerea de echipamentele sau firele electrice, dar chiar la distantă de acestea, prin străpungere sau arc electric;
- nu vă urcaţi pe instalațiile electrice, pe pilonii liniilor electrice aeriene, pe diferite construcţii sau pe copacii din apropierea instalaţiilor, ce se află sub tensiune;
- fiţi întotdeauna precauţi când este vorba despre energia electrică!
- Despre orice incident informaţi în regim de urgenţă furnizorul de energie electrică prin următoarele canale:
- la telefonul Serviciului 24h — 022-43-11-11,
- prin intermediul chatului disponibil de pagina noastră web,
- pe Facebook, accesînd: https://www.facebook.com/gasnaturalfenosamoldova.
Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare
Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.