Ziua Mondială a Mediului

Lupta împotriva poluării aerului este protagonistul zilei de 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului, în anul 2019.

Aproximativ 7 milioane de persoane din întreaga lume mor prematur în fiecare an din cauza poluării aerului, iar aproape 4 milioane din aceste decese apar în regiunea Asia-Pacific.

În Europa poluarea aerului cauzează în fiecare an 400 000 de decese premature.
 

Ziua Mondială a Mediului 2019 va cere guvernelor, industriei, comunităților și persoanelor din întreaga lume să se unească pentru a explora soluții la această problemă globală prin intermediul energiei regenerabile și a tehnologiilor durabile.

Dincolo de acțiuni propuse și susținute de guverne și organizații la scara internaționala, fiecare locuitor al planetei poate face câteva lucruri simple, prin care să contribuie la reducerea poluării aerului atmosferic și combaterea încălzirii globale.
 
 
 
Iată 10 acțiuni care le puteți asuma pentru a da o mână de ajutor:
 
1. Reduceți, reutilizați, reciclați.
Alegeți produse reutilizabile în loc de cele dispensabile, ambalaje minimaliste, reciclați hârtie, plastic, sticla, reviste și ziare, precum și doze de aluminiu. Prin reciclarea a numai jumătate din ceea ce folosiți într-o gospodărie, reduceți anual poluarea cu 1.090 de kilograme de dioxid de carbon.
 
2. Folosiți cumpătat încălzirea și aerul condiționat.
Confortul personal este important, dar excesul nu se justifica. Soluții inteligente de izolare a casei va pot ajuta să economisiți energie atât iarna, cât și vara, prin reducerea nevoilor de încălzire sau a costurilor pentru aer condiționat. Puteți reduce poluarea cu 90 de kilograme de dioxid de carbon pe an (per individ).
 
3. Alegeți becurile economice.
Un bec fluorescent are viată mai lungă decât unul clasic și folosește doar două treimi din energia necesara acestuia, plus ca dă cu 70% mai putină căldura în încăpere. Un scenariu raportat la SUA arata că, dacă fiecare familie ar folosi măcar un bec fluorescent în locul unuia clasic, acest fapt ar reduce cu 40 de miliarde de kilograme emisia de gaze de seră (ca și comparație, ar echivala cu scoaterea din circulație a 7,5 milioane de mașini).

 
4. Conduceți înțelept și mai puțin.
Cu cat folosiți mai rar mașina, cu atât se reduce emisia de gaze, plus că nu mai consumați benzina. Așa că, daca nu e vorba de o distantă lunga sau de lipsa altor mijloace de transport, încercați mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport în comun. Iar dacă, totuși, alegeți mașina, încercați să fiți eficienți: să aveți cauciucurile umflate la nivelul potrivit, motorul îngrijit, sistemul curățat.
 
5. Cumpărați produse eficiente energetic.
Când alegeți o mașină nouă, orientați-va către una cu un consum mic. Pentru produsele necesare casei, există din ce în ce mai multe variante eficiente energetic, indiferent că e vorba de un bec sau un robot de bucătărie. Încercați să evitați tot ce înseamnă plastic în exces sau orice ce nu poate fi reciclat.
 
6. Folosiți mai puțină apă caldă.
În loc de apă fierbinte pentru duș sau baie, încercați o variantă cu ceva grade mai în jos. Capetele de duș cu jet moderat ajută și ele la reducerea consumului de apă. Mai nou, hainele pot fi spălate și cu apă rece sau doar ușor încălzita la mașina de spălat, nu mai este nevoie să le fierbeți la 90 de grade.
 
7. Stingeți lumina.
Când plecați din casa, închideți becurile și scoateți din priza aparatele electrice. Când sunteți acasă, folosiți lumina doar acolo unde aveți nevoie, nu in toată casa și încercați să nu utilizați toate aparatele electronice și electrocasnice în același timp.
 
8. Plantați un copac.
Oriunde: în gradina, în curtea blocului, în afara orașului, oriunde se poate, plantați un copac. Sau mai mulți. Se vor dezvolta în timp și vor contribui, la un moment dat, la absorbția dioxidului de carbon din atmosfera, chiar dacă într-o mică măsură. Însă un copac face mult pentru ecosistemul de care aparține și oricum merita să îl plantați.
 
9. Încercați energiile alternative.
Dacă aveți posibilitatea să folosiți energii alternative, nu ezitați. Deși programele din Republica Moldova nu sunt atât de avansate ca în alte țări în privința susținerii materiale a celor care trec pe energii alternative, totuși, investiția o veți recupera în timp și veți contribui la protejarea mediului.
 
10. Învățați și încurajați și pe alții.
Familie, copii, prieteni, oricine poate fi ajutat să înțeleagă importanța utilizării inteligente a resurselor. Explicați-le că orice gest contează!

Архив новостей

Июнь 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930