Responsabilitatea social-corporativă

Crâmpeie ale unei vacanţe în siguranţă

Vara este anotimpul vacanţei şcolare. Dar, dacă pleacă elevii şi studenţii în vacanţă, nu se întâmplă aşa şi cu echipa proiectului „O vacanţă în siguranţă”. Dimpotrivă, tocmai atunci reîncep activităţile sale în cadrul Şcolii de vară ALTAIR, organizată de Direcţia generală municipală pentru educaţie, tineret şi sport (DGETS).

 

În această vară ALTAIR şi-a ales drept locaţie staţiunile Eretria în Grecia şi Nessebru în Bulgaria, ultima destinaţie făcând parte din patrimoniul umanităţii. De la Nessebru, unde se derulează proiectul „O vacanţă în siguranţă”, au revenit de curând Ludmila Motrescu, coordonator de proiect, specialist în departamentul Relaţii externe şi comunicare, şi Inga Bozu, şefa secţiei Servicii de raportare, selectare şi instruire de personal.

 

Inga Bozu, şefa secţiei Servicii de raportare, selectare şi instruire de personal:

„Lecţiile de securitate electrică din cadrul proiectului „O vacanţă în siguranţă” sunt adevărate „experienţe de învăţare”, atât pentru copii, cat şi pentru noi, ca formatori. Valorificând experienţa anilor trecuţi, am apelat la tehnici noi, jocuri, activităţi prin care stimulăm implicarea activă a copiilor şi cu ajutorul cărora să asiguram însuşirea normelor de securitate electrică. Noile metode stimulează dorinţa de învăţare, face ca securitatea electrică să devina o enigmă pe care copiii îşi doresc să o descopere. 

 

De asemenea, am ţinut cont şi de diversitatea nevoilor individuale de învăţare. Astfel a trebuit să ne adaptam specificului vârstei, intereselor şi limbii vorbite de participanţii la şcoala de vară, fiecare întrunire fiind diferită, dar interesantă şi frumoasa în această varietate.

 

Bucură faptul că unii dintre copiii care au asistat şi anii precedenţi la cursul de securitate electrică au venit şi în această vară la activităţi, chiar dacă nu erau obligaţi să o facă. Acest lucru confirmă interesul copiilor faţă de tema siguranţei personale în raport cu instalaţiile electrice, dar si faptul ca acest gen de lecţii este interesant şi atractiv pentru ei. Sperăm că beneficiarii proiectului „O vacanţă în siguranţă” vor deveni promotorii securităţii electrice prin transmiterea cunoştinţelor obţinute atât membrilor familiilor lor, cât şi colegilor, prietenilor, iar respectarea normelor de securitate electrică va deveni o obişnuinţă.”

 
 

Ludmila Motrescu, coordonator de proiect, specialist în departamentul Relaţii externe şi comunicare:
„Acum trei ani ştiam sigur ce vrem să facem. Eram animaţi de ideea că acest proiect este necesar nu numai pentru Gas Natural Fenosa, ci şi pentru fiecare dintre participanţi, căci, siguranţa şi securitatea personală este esenţială şi prioritară. Mai ales, când avem de-a face cu energia electrică, aparate electrocasnice si instalaţii electrice diverse. Ne doream ca beneficiarii să realizeze şi să comunice şi altora, că din necunoaştere sau din curiozitate excesivă pot avea loc accidente electrice serioase, uneori chiar cu consecinţe letale pentru cei implicaţi. 

 

Ediţia din acest an mă bucură prin mai multe aspecte. Am reuşit să consolidăm echipa de formatori de la întreprindere şi continuăm sa elaborăm noi materiale de suport şi modalităţi de prezentare a materialului, ceea ce ne ajută să variem abordarea în funcţie de grupurile de copii. Utilitatea acestora este confirmată zilnic atât de elevi, care analizează şi găsesc o soluţie pentru situaţiile simulate, cât şi de profesorii lor, care ne-au propus să extindem  proiectul şi să continuăm activităţile de instruire în timpul anului şcolar, fie în clasă, fie la întreprindere. Sunt sigură că vom da curs acestor solicitări, cu atât mai mult că deja avem antecedente de colaborare de acest gen.

 

Apoi, deşi se află într-o ambianţă mai relaxată, participanţii nu se eschivează de la cursul de securitate electrică şi sunt foarte activi. Se întâmplă chiar să propună ei situaţii, pe care le analizăm pe loc şi le explicăm. Astfel, avem de câştigat cu toţii: ei au un răspuns, noi un exemplu de problemă, o situaţie în plus, pe care să o oferim altor grupuri pentru exemplificare.

 

„O vacanţă în siguranţă” este un proiect social, la care lucrăm voluntar în paralel cu atribuţiile de bază ale funcţiei. Această activitate, chiar dacă ne solicită un efort suplimentar, ne permite să ne testăm abilităţile şi să ne realizăm şi în alt mod decât o facem zi de zi la birou. Varietatea este contagioasă şi tot mai mulţi colegi ne abordează, confirmându-şi disponibilitatea de a face parte voluntar din echipa de formatori ai proiectului. Cred că este un aspect pe care să îl luăm în consideraţie în viitor, să le oferim instruirea corespunzătoare şi, astfel, vom putea să multiplicăm sub o formă sau alta sesiunile despre securitate electrică cu mai multe grupuri de vârstă sau din locaţii diferite. Întreprinderea ne încurajează, investeşte în noi şi în proiect prin parteneriatul cu DGETS şi aceasta adaugă plusvaloare muncii noastre şi indicatorilor sociali ai Gas Natural Fenosa în Moldova. În al treilea an de derulare a proiectului pot afirma sigur că noi chiar putem face diferenţa, iar ce facem contează.”

 

Amintim că „O vacanţă în siguranţă” îşi propune informarea şi sensibilizarea participanţilor referitor la necesitatea cunoaşterii şi respectării normelor de securitate electrică, la fel, cu privire la modalităţile de identificare, apreciere şi evitare a situaţiilor de risc în viaţa cotidiană.