Securitatea electrică în perioada sărbătorilor de iarnă

 
Basmul sărbătorilor de iarnă se poate încheia cu o tragedie dacă nu se respectă normele de securitate electrică.
 
Pomul de Crăciun și decorațiunile sunt printre cele mai importante atribute ale sărbătorilor, iar pentru a simți din plin magia sărbătorilor de iarnă, obișnuim să decorăm cu ghirlande iluminate, ce funcționează fiind incluse la sursa de energie, nu doar pomul, dar și casele, chiar și grădinile. Totuși, momentele petrecute în preajma pomului de Crăciun sau în bătăile orologiului, care anunță sosirea Anului Nou, trebuie sa fie prilej de bucurii, iar amintirea acestor clipe să nu fie umbrita de tragedii din cauza nerespectării normelor de securitate electrică.

 
 
Ce ai putea face pentru a-ți asigura securitatea de sărbători?!
 
Pentru ca evenimentele să fie serbate frumos, este necesar să ținem cont de câteva măsuri de precauție privind achiziționarea și exploatarea acestor produse, căci decorațiunile și instalațiile electrice trebuie să fie nu doar frumoase, ci și sigure pentru sănătatea și securitatea noastră.
 
De curând au apărut ghirlande iluminate, care nu sunt conectate la sursă de energie și chiar pot fi puse în vase cu apă. Poate, optezi pentru ele?! Nu-ți permiți sau nu le găsești?! Atunci iată câteva sugestii de luat în considerație pentru a petrece în siguranță.

 
 
Cum aleg decorațiuni electrice sigure?

  • Pentru început, nu folosi instalații artizanale: siguranța ta și a celor care împărtășesc cu tine magia sărbătorilor, este mai scumpă.
  • Cumpără doar decorațiuni de la distribuitori care pot confirma proveniența acestora. Uită de megareducerile oferite pe tarabele de la piață.
  • Nu te grăbi să achiți pentru cumpărătură, verifică înainte și asigură-te că decorațiunile sau instalațiile electrice sunt intacte, fără fisuri sau defecte, dacă au toate elementele fixate în conformitate cu descrierea din fișa tehnică.
  • Apropo, fișa tehnică însoțește în mod obligatoriu orice produs electric. Nu uita să verifici dacă a fost inclusă.

Cum instalez o ghirlandă electrică?

  • Folosește decorațiunile electrice doar conform destinației indicate de producător: pentru interior sau pentru exterior.
  • Înainte de a o instala verifică din nou integritatea elementelor și dacă la includere în rețea se aud pocnituri, zgomote sau fumegă și elimină miros de plastic încins. Dacă se confirmă, renunță să o folosești.
  • Nu decora cu ghirlandă electrică un pom metalic, corespunzător, un gard sau o instalație metalică de grădină. Chiar dacă aparent sunt toate în regulă, există, totuși, pericol de electrocutare.
  • Nu permite accesul copiilor la ghirlande după ce le instalezi și, mai ales, când sunt conectate la sursa de energie electrică.
  • Pentru a crea decorațiunile de interior sau în exteriorul casei, nu fixa ghirlandele electrice cu ținte sau cu piuneze. Folosește clemele sau capsele recomandate în acest scop.

Amintește-ți că folosirea simultană a mai multor aparate electrice (decorațiuni, aparte de bucătărie, televizor, mașină de spălat, PC, instalații de încălzit ș.a.) poate suprasolicita rețeaua internă, care, în consecință, ar putea să cedeze și te-ai putea pomeni fără electricitate tocmai în aceste zile. Fă o ierarhie a necesităților și conectează-le alternativ.
 
Ține minte mereu că decorațiunile și instalațiile electrice ornamentale de Crăciun, fiind conectate la rețeaua electrică, de multe ori pot fi sursa incendierii întregii locuințe, prin folosirea lor continuă sau nesupravegheată.
 
În fine, pentru a evita un scurtcircuit, deconectează ghirlandele electrice în fiecare seară înainte de culcare sau când pleci de acasă.