Gas Natural Fenosa a fost vizitată în ajun de „Ora Planetei” de elevi de la Colegiul Naţional de Coregrafie

Versiune pentru tipărireVersiune pentru tipărire

Tradiţional, Gas Natural Fenosa include în planul său de activităţi dedicate acţiunii globale „Ora Planetei” vizite de documentare şi instruire cu privire la eficienţa energetică a unor grupuri de elevi de la instituţiile preuniversitare.

 

Primii în acest an au fost elevii de la Colegiul Naţional de Coregrafie. Cei 19 viitori profesionişti în arta dansului, însoţiţi de profesoarele Natalia Creţu şi Svetlana Macari, au intrat în sediul Gas Natural Fenosa puţin descumpăniţi, dar intrigaţi de aventura pe care şi-o propuseseră. Era evident că se străduiau să intuiască ce vor vedea la o întreprindere, care zi de zi se asigură că energia electrică ajunge în casele lor, ca ei să se bucure de diverse comodităţi: să dispună de lumină şi căldură, să privească televizorul, să poată folosi electrocasnice, să comunice pe reţelele sociale cu prietenii.

 
Grupul a vizitat mai întâi serviciul de dispecerat al întreprinderii. Alexandru Potîng, responsabil de operarea reţelelor, i-a invitat în dispeceratul vechi al reţelelor electrice, care pe parcursul câtorva decenii a asigurat buna funcţionare a sistemelor pe teritoriul capitalei. Dânsul le-a povestit cu privire la modul în care acest serviciu funcţiona acum 15-20 de ani şi cum erau soluţionate incidentele sau avariile din reţele. Oaspeţii au văzut cum erau identificate sectoarele capitalei, au aflat care erau procedurile ce se aplicau şi măsurile întreprinse în scopul remedierii rapide a incidentelor ce conduceau la deconectarea populaţiei de la sursa de energie.
 
Ulterior, Alexandru Potâng i-a condus în oficiul nou al dispeceratului, amenajat în ultimii 10 ani şi înzestrat cu tehnologii de ultimă oră. Astfel, discipolii Colegiului Naţional de Coregrafie au examinat cu interes sala unde, toate schemele ce le văzuseră în spaţiul de muzeu au încăput în doar câteva calculatoare. Aici au fost curioşi să descifreze semnificaţia graficelor multicolore de pe ecrane şi au remarcat cu interes sistemul de alarmă sonoră, diferit pentru fiecare tip de incident înregistrat în reţele, cel mai apreciat fiind sunetul ce imită cântatul cocoşului.
 
Întrucât „Ora Planetei” este o acţiune ce are ca scop conştientizarea unui consum eficient a energiei electrice în particular şi a resurselor neregenerabile în general, Irina Guţu, responsabil de proiectul „Eficienţa energetică”, le-a explicat oaspeţilor ce este şi cum ar trebui să înţelegem sintagma „eficienţa energetică”, le-a oferit detalii cu privire la particularităţile echipamentelor electrocasnice şi sfaturi practice de economisire a energiei electrice la domiciliu.
 
La întâlnire au participat şi reprezentanţii CRCT Gutta-Club, asociaţie obştească, cu care întreprinderea are semnat un amplu acord de colaborare pe teme de eficienţă energetică. Aşa cum vizitele respective sunt organizate conform planului de activităţi dedicate „Orei Planetei”, Elizaveta Terziman, voluntar al Gutta-Club, a pregătit o prezentare succintă a evenimentului în plan global şi o descriere a colaborării dintre această asociaţie obştească şi Gas Natural Fenosa cu începere din 2009, când s-au solidarizat cu milioanele de oameni care acceptă benevol să deconecteze aparatele electrice pentru salvarea planetei.